Vizită canonică în parohia arădeană Vinga

Duminica a XVI-a după Rusalii s-a constituit într-un fericit prilej de bucurie duhovnicească pentru preotul paroh și credincioșii din comuna arădeană Vinga, aparținătoare protopopiatului Arad, informează episcopiaaradului.ro. Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a efectuat aici o vizită canonică, fiind întâmpinat în numele întregii obști de către preotul paroh Liviu Suciu, de oficialitățile locale, de tinerii parohiei în costume populare. În monumentala biserică purtând hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Înalt Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, în prezența unui mare număr de credincioși. În cuvântul de învățătură, având ca idee centrală „Harul Dumnezeiesc și conlucrarea omenească prin credință și fapte bune”, pe temeiul citirilor duminicii (2 Corinteni 6 și Matei 25), Chiriarhul a subliniat faptul că lenevia și necredincioșia primejduiesc mântuirea.

„Harul lui Dumnezeu se arată chiar în slăbiciunea firească dacă se vede și râvna credinciosului spre cele bune (cf. II Cor. 12,9). Sluga din Evanghelie care a primit un talant l-a socotit doar valoare materială, prin îngroparea acestuia în pământ și legând-o de presupusele interese ale celui care i l-a încredințat, dar care se vădeau tocmai ca propriile-i slăbiciuni, pe când cei cu mulți talanți, socotind adevărata lor valoare, s-au învrednicit de răsplata stăpânului. Pilda se poate ilustra și cu sfinții împărați Constantin și Elena care, prin darul lui Dumnezeu, au dovedit valorile materiale și spirituale ale creștinismului ca adevărate contribuții la civilizația lumii, în cursul întregii istorii a Bisericii”, a arătat ÎPS. Arhiepiscop.

În finalul Sfintei Liturghii preotul paroh a exprimat calde mulțumiri înaltului oaspete pentru bucuria duhovnicească prilejuită întregii comunități. Parohia Vinga, fiind o vreme și sediu de protopopiat, situată geografic la hotarul cu Arhiepiscopia Timișoarei, a fost păstorită dealungul timpului de preoți vrednici, cu tradiții spiritual- culturale legate atât de Arad cât și de Timișoara. În virtutea acestora, profesorul timișorean, Diacon Caius Seviciu, tatăl ÎPS Arhiepiscop Timotei a slujit odinioară în această biserică, fapt consemnat în cronica parohiei și de memoria colectivă.

În după-amiaza zilei la Oficiul parohial Vinga, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a prezidat consfătuirea preoților Cercului misionar Vinga, Protopopiatul Arad, în cadrul căreia Părintele coordonator Liviu Suciu a susținut referatul despre Anul omagial al sfinților Împărați Constantin și Elena și s-au dezbătut probleme actuale cu conținut pastoral- misionar și liturgic. Părintele Arhiepiscop a apreciat modul în care s-au desfășurat lucrările cercului și preocuparea participanților pentru continua îmbunătățire a activității preoțești în parohie. La consfătuire au luat parte primarul comunei, elevi și studenți teologi, căntăreți bisericești din parohiile aparținătoare.

Comentarii Facebook


Știri recente