Vizită arhierească la Valladolid, Spania

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a efectuat, în perioada 31 martie – 1 aprilie, o vizită pastorală în Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Valladolid, Spania. Astfel, sâmbătă, 31 martie 2012, de la ora 12.00, ierarhul s-a întâlnit cu Arhiepiscopul Catolic de Valladolid, D. Ricardo Blázquez Pérez, cu care a discutat despre problemele românilor din oraș, dar și despre posibilitatea acordării parohiei ortodoxe, a unei biserici mai încăpătoare în care să se oficieze sfintele slujbe, informează site-ul episcopiaspanieiportugaliei.es. Arhiepiscopul s-a arătat deschis solicitării, urmând să fie purtate discuții pe această temă la nivelul arhiepiscopiei.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, Preasfinția Sa a vizitat principalele obiective turistice din Valladolid, cu bisericile catolice, printre ele numărându-se Iglesia de Santa Maria „La Antigua” datată în secolul al XII-lea, sau Museo Nacional de Escultura, cu celebrele statuete catolice.

A doua zi, în Duminica a V-a a Postului Mare, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Părintele Episcop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohiei din Valladolid, alături de preotul paroh Laurențiu Florian Datcu și părintele diacon Claudiu Nicoară.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, ierarhul a vorbit despre pocăință, formarea duhovnicească a lor și a copiilor lor, îndemnându-i să le ofere acestora o educație în spirit creștin, cu multă răbdare, ceea ce va contribui mai târziu și la prosperitatea societății.

„În viața duhovnicească toate se fac cu smerenie și cu răbdare, în primul rând. Un părinte sfânt spunea că omul bogat nu este acela care are multe lucruri, ci acela care are nevoie de cât mai puține. Și acest lucru l-a înțeles foarte bine Cuvioasa Maria Egipteanca. O pomenim acum, în post, când fiecare dintre noi trebuie să sporim în rugăciune, în pocăință. Nu există păcat pe care Dumnezeu să nu îl ierte, dar Dumnezeu iartă păcatele doar în momentul în care omul se roagă pentru aceasta. Deci, pentru ca Dumnezeu să ne dea mântuirea trebuie să fim împreună-lucrători cu El. Majoritatea dintre dumneavoastră ați venit aici, în pribegie, pentru un trai mai bun. Dar aveți mare grijă ca aceste lucruri materiale pe care le doriți să nu vă ucidă sufletul! Încercați mai întâi să căutați mântuirea, rugați-vă!”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.

După Sfânta Liturghie, credincioșii au rămas cu toții la o agapă frățească, alături de Preasfințitul Episcop Timotei. După cum a spus și ierarhul în cuvântul său, agapa nu face decât să accentueze unitatea unei comunități, care devine deosebit de importantă mai ales printre românii îndepărtați de țara lor și de familiile lor.

Parohia ortodoxă română din Valladolid s-a format în vara anului 2009. Statisticile arată că pe atunci erau stabiliți aici apoape 4.000 de români, cifre care au scăzut la 2 500. În realitate, datele pot fi ușor modificate. Actualul preot paroh, părintele Laurențiu Datcu, slujește în mijlocul lor de un an, având la dispoziție o biserică catolică, însă destul de mică. Accesul ortodocșilor aici este permis în general duminica, în paralel fiind folosită de catolici.

Praznicul Învierii Domnului va fi pentru toți un prilej de comuniune, așa cum se întâmplă de fiecare dată. Sâmbătă, 14 aprilie 2012, la miezul nopții, vor lua parte la Slujba Învierii, care va fi urmată de Sfânta Liturghie. Slujbele vor avea loc la biserica Convento de la Conception, Calle San Ignacio nr. 10, Valladolid.

Comentarii Facebook


Știri recente