Vizită arhierească la situl arheologic organizat la mănăstirea Vieroși din cartierul Făget al orașului Mioveni

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a aflat astăzi în vizită de lucru la situl arheologic organizat la mănăstirea Vieroși din cartierul Făget al orașului Mioveni. Cu această ocazie Înaltpreasfinția Sa s-a întâlnit cu domnul Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni și cu domnul Spiridon Cristocea, directorul Muzeului Județean Argeș, ne-a mărturisit Pr. Ciprian Necula.

Mânăstirea Vieroși a intrat în atenția autorităților locale, fiind deja inclusă într-un proiect de repunere în valoare, de revalorificare a vechiului centru monastic. O echipă de la muzeul Județean Argeș realizează de câteva săptămâni săpături arheologice în curtea mânăstirii. Până în momentul de față au fost scoase la lumină fundațiile vechilor clădiri din secolul XVI, un sistem de aducțiune a apei precum și diverse obiecte.

Lucrările sunt efectuate de Consiliul Local Mioveni și Primăria orașului, care au în plan restaurarea întregului ansamblu mânăstiresc, toate acestea însă numai după finalizarea săpăturilor și întocmirea proiectului de restaurare.

Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a vizitat astăzi și noua clădire a azilului de bătrâni Sfânta Maria, ridicată pe un teren donat de parohia Colibași. Construcția este finanțată prin implicarea directă a administrației locale din orașul Mioveni, fiind cel mai modern azil de bătrâni din județul Argeș ce va găzdui în viitor un număr de peste 60 de persoane.

De asemenea a fost vizitat șantierul deschis la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din centrul orașului, fiind vizată noua clopotniță care se construiește în prezent în curtea impunătorului locaș de rugăciune. Chiriarhul Eparhiei a analizat modul de execuție al lucrărilor, fiind apreciată implicarea deosebită a primăriei orașului Mioveni în definitivarea acestui proiect îndrăzneț și foarte costisitor.

Ridicată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, construcția este finanțată din fondurile administrației locale. Clopotnița va fii multifuncțională, urmând a se amenaja o capelă mortuară, două magazine bisericești, un aghiazmatar și un spațiu special destinat pentru aprinderea lumânărilor. De asemenea, lângă noua clopotniță se va construi un lift, cu ajutorul căruia vizitatorii vor avea ocazia să admire orașul de la o înălțime de peste 38 de metrii. La sărbătoarea hramului din acest an a fost înzestrată cu cinci clopote realizate de o firmă din Maramureș, care au fost sfințite de Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului.

De la catedrala construită în centrul urbei, Înaltpreasfinția sa a vizitat locul unde primăria urmează să înființeze noul cimitir al orașului. Acesta va deservi toate parohiile din localitate, fiind amenajat pe o suprafață de aproape 2 ha. Investiția aparține Consiliului Local Mioveni și se ridică la 2 milioane de lei.

Comentarii Facebook


Știri recente