Vizită arhierească la Mănăstirea Ostrov

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, „a întoarcerii Fiului risipitor” astăzi, 16 februarie 2014, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Ostrov din stațiunea vâlceană Călimănești.

După cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului, la începutul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a săvârșit slujba de tundere în rasofore a trei surori din obștea mănăstirii, acestea primind nume noi la intrarea în viața monahicească.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat sensurile duhovnicești ce se desprind din Pilda Fiului risipitor redată în Evanghelia Sfântului Luca. „Această pildă reprezintă taina iubirii lui Dumnezeu față de oameni, precum și iubirea părinților față de proprii copii în mod egal. Atunci când împlinim poruncile lui Dumnezeu, să acceptăm pocăința și îndreptarea semenilor, care au nevoie și ei de iubirea și iertarea lui Dumnezeu. Nu este bună însingurarea, independența și rătăcirea fiului risipitor, dar nici autosuficiența, aroganța și lipsa de bunătate a fratelui mai mare. Este necesară o permanentă venire în sine și cultivare a iubirii atunci când credem că am împlinit învățătura Mântuitorului Iisus Hristos. Dragostea părintească a lui Dumnezeu ne așteaptă permanent să conștientizăm statutul nostru de fii ai Săi „, a spus Preasfinția Sa.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de maici din obștea mănăstirii.

La sărbătoare au luat parte Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stănișoara, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu, părinți de la Mănăstirea Cozia și numeroși credincioși din stațiunea Călimănești și din eparhie.

Mănăstire de maici, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Ostrov, se află amplasată pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimănești de pe râul Olt, fiind legată de stațiunea balneo-climaterică Călimănești-Căciulata printr-un pod, la o distanță de 5 km de la halta C.F.R. Călimănești-Jiblea.

Biserica ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina, este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521.

Din timpul lui Neagoe Basarab au rămas trei icoane: Sfântul Nicolae, Coborârea de pe cruce și Sfântul Sava, toate de o mare valoare artistică, în prezent aflate în custodia Muzeului de Arta al României.

Astăzi în biserica mănăstirii se află la loc de cinste spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Hodighitria (Îndrumătoarea, Cea care arată calea). Icoana Maicii Domnului – Hodighitria de la Ostrov este una din capodoperele artistice din primul sfert al secolului al XVI-lea, pictată în tempera de un meșter anonim. Maica Domnului Îl poartă pe Domnul Iisus Hristos pe brațul stâng, iar cu mâna Îl arată (Îndrumătoarea) întregii lumi ca Mântuitor.

Începând cu secolul al XVI-lea până în 1890, Mănăstirea Ostrov a fost schit de călugărițe. În acest schit s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, și mama lui Mihai Viteazul care și-a luat numele de Teofana.

Construcția hidrocentralei Călimănești a impus ca biserica împreună cu insula să fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, și reconstruită casa stăreției. Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii stațiunii Călimănești-Căciulata care, pe lângă alte „dotări”, reunește un numar de 47 de specii de arbori, arbuști și trandafiri. Mănăstirea are în prezent 16 viețuitoare conduse de stareța Mariami Tunza.

Comentarii Facebook


Știri recente