Vinerea Luminată la Catedrala Patriarhală: De ce Evangheliștii nu spun că Maica Domnului este primul martor al Învierii

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit în Vinerea Luminată la Catedrala Patriarhală. Vorbindu-le credincioșilor despre minunea din secolul 8 care se celebrează de Izvorul Tămăduirii, Preasfinția Sa a subliniat că sărbătoarea este legată, în același timp, și de Învierea Domnului, al cărei prim martor a fost chiar Fecioara Maria.

„Știm că în general când este serbat un mare praznic împărătesc, îndată sunt sărbătoriți cei prin care a avut loc evenimentul respectiv. Pe Maica Domnului o cinstim în mod deosebit a doua zi după Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, la sărbătoarea care se numește «Soborul Maicii Domnului» pentru că prin ea Fiul lui Dumnezeu s-a făcut Om”, a amintit PS Varlaam.

„Fără îndoială că Maica Domnului este legată și de pătimirile și învierea Mântuitorului Iisus Hristos din morți”, a continuat ierarhul.

„În vreme ce ucenicii s-au îndepărtat după ce Iisus a fost răstignit, Maica Domnului a rămas mereu lângă El, și atunci când a fost dus de la Ana la Caiafa, și atunci când a dus povara crucii în spate pe dealul Golgotei, și atunci când a fost răstignit pe cruce, a fost alături de Evanghelistul Ioan și de cei doi farisei, Iosif din Arimateea și Nicodim, când trupul Fiului ei a fost coborât de pe cruce, pregătit în grabă și înmormântat”.

De ce Evangheliștii nu spun că Maica Domnului este primul martor al Învierii?

„Fără îndoială, ne întrebăm de ce Evangheliștii nu ne spun dacă Iisus s-a arătat sau nu, după învierea din morți, mamei Sale”, a spus în continuare Episcopul vicar patriarhal.

„Evangheliștii, când vorbesc despre arătările Mântuitorului înviat din morți către femeile mironosițe și către apostoli, fac lucrul acesta pentru a-i invoca ca martori ai învierii lui Iisus. Ori mărturia mamei Lui ar fi fost una pusă sub semnul îndoielii, al subiectivității. De aceea, prima întâlnire a lui Iisus înviat din morți, care a fost cu Preaiubita Sa Maică, a fost trecută sub tăcere de către Sfinții Evangheliști”, a explicat PS Varlaam.

Însă, în secolul al doilea, creștinii vorbeau despre faptul că Iisus s-a arătat mai întâi Maicii Sale.

„Lucrul acesta îl menționează marele teolog Origen. După el, o mulțime de teologi și părinți ai Bisericii vorbesc despre cea dintâi arătare a Mântuitorului Hristos înviat din morți către mama Sa care L-a purtat în pântece, L-a ocrotit, L-a crescut, L-a salvat de mânia lui Irod exilându-se în Egipt”.

„Printre aceștia se numără Sfântul Chiril, Episcopul Ierusalimului din secolul al patrulea. În calitate de episcop al cetății în care Iisus a pătimit, a fost înmormântat și a înviat, Sfântul Chiril știa din gura celor care au crezut în Iisus și care au transmis din generație în generație adevărul acesta al arătării Domnului către Preaiubita Sa Maică”.

„În secolul al paisprezecelea, Sfântul Grigorie Palama vorbește, de asemeni, despre această arătare și precizează că atunci când evangheliștii spun că la mormânt a venit Maria Magdalena și cealaltă Marie, «cealaltă Marie» este mama lui Iisus care deja avusese o primă întâlnire cu Fiul ei înviat din morți”.

În același sens, Sfântul Grigorie invocă similaritatea adresării Arhanghelului Gavriil către Fecioara Maria, atât la Buna Vestire cât și în dimineața învierii, la mormânt.

„Iată, deci, că sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare deodată închinată minunii pe care Maica Domnului a săvârșit-o cu orbul din preajma Constantinopolului, dar este și o sărbătoare închinată Maicii Domnului, primul martor al învierii Domnului nostru Iisus Hristos din morți”, a concluzionat Preasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Arhidiaconul Silviu-Ciprian Matei a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfânta Vineri” – Herasca din sectorul 3 al Capitalei. Părintele a slujit timp de 14 ani la Catedrala Patriarhală, ca diacon.

După Sfânta Liturghie, PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba Aghesmei Mici.

Vezi mai multe imagini de la eveniment în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente