Vindecarea paralizatului din Capernaum ne învaţă valoarea prieteniei: PS Timotei Prahoveanul

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit în predica rostită duminică la Patriarhie despre valoarea prieteniei. El i-a evidenţiat pe cei patru prieteni din evanghelie care au depăşit orice obstacol şi l-au adus pe paralitic în faţa lui Hristos pentru a primi vindecare.

Atitudinea arătată de cei patru prieteni ai slăbănogului, care nu aveau niciun interes faţă de cel bolnav, l‑a impresionat și pe Mântuitorul, a spus Preasfinţia Sa, care a adăugat că ne-ar impresiona şi pe noi, mai ales că trăim în această lume care nu mai cultivă astfel de atitudini.

Prietenia este mai mult decât legătura de sânge. De aceea, cuvintele Scripturii ne spun că un prieten bun este mai prețios decât aurul și pietrele scumpe. Mântuitorul Însuși i‑a numit pe ucenicii Săi prieteni, iar cei mai mulți dintre ei, cu excepţia unuia, și‑au manifestat prietenia pentru Domnul până la sfârșitul vieții lor. Aproape toţi au sfârşit ca martiri vărsându-şi sângele pentru El”.

Ierarhul a atras atenţia că trebuie să ne facem şi noi prieteni cu Hristos şi să nu rămânem legaţi de cele lumeşti. În acest sens, el a făcut referire la un cuvânt al Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ: Prietenia cea cu lumea te lasă singur la mormânt şi numai faptele credinţei, prieteni mai departe sunt.

„În viaţa noastră atât de risipită şi tulburată nu apelăm la prietenia cu Mântuitorul Iisus Hristos, nu constituie un lucru esenţial pentru noi, dar trebuie să ne gândim că într-o zi, când viaţa aceasta se va sfârşi, avem posibilitatea să ne întâlnim cu El dacă l-am avut prieten”, a afirmat Preasfinţia Sa.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a reamintit că, în funcţie de alegerea din lumea aceasta, ne vom bucura sau nu de comuniunea cu Domnul în viaţa viitoare.

„Prietenii slăbănogului l-au lăsat în faţa Mântuitorului pe nişte funii. Când oamenii sunt conduşi pe drumul către Dumnezeu sunt purtaţi, de regulă, de patru oameni şi sunt lăsaţi în ţărâna din care au fost făcuţi tot pe funii, cu acelaşi sistem cu care şi paraliticul a fost dus înaintea Mântuitorului. Unii au posibilitatea ca acolo să se întâlnească cu Hristos, dacă l-au considerat prieten, dacă nu se vor întâlni cu întunericul pe care l-au preferat în lumea aceasta”.

Ierarhul i-a oferit ca exemplu negativ pe cărturarii şi fariseii care, atunci când paraliticul a primit vindecare, ei au cugetat cele rele în inimile lor. Însă, a spus Episcopul vicar, „să nu ne grăbim să-i condamnăm pe cei din evanghelia de astăzi, pentru că şi atitudinea noastră este, de obicei, aceeaşi. Nu avem puterea să ne bucurăm de ceilalţi, mai degrabă ne bucurăm de supărările şi încercările semenilor, pentru că aceasta este atitudinea unui om care nu se raportează la Dumnezeu”.

Preasfinţia a amintit câteva cuvinte patristice legate de paza gândurilor.

„Părinții pustiei ne învăţau să fim portarii gândurilor străine. Acestea, când se așază în minte, ne pot îndepărta de Dumnezeu, de frații noștri și de noi înșine. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că împărat nu este cel care stă în fruntea unui imperiu, ci cel care își stăpânește gândurile”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…