Vila Florica a Brătienilor a devenit muzeu național și își deschide porțile la 1 iunie

Vila Florica a familiei Brătianu, devenită Muzeul Național Brătianu, va putea fi vizitată începând de la 1 iunie pe bază de programare telefonică. În primele două săptămâni, nu se va percepe taxă de vizitare.

Fosta reședință a familiei Brătianu din Ștefănești, care funcționa înainte în subordinea Consiliului Județean Argeș, a devenit muzeu național la începutul anului acesta. De la 1 iunie, se va deschide pentru public, iar în primele două săptămâni nu se va percepe taxă de vizitare.

Una dintre cele mai frumoase încăperi este cea a Elisei Brătianu, soția lui Ionel Brătianu, care era pasionată de arta populară românească. Camera ei a fost decorată de Paula Popoiu, directoarea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Vizitele se pot face de marți până duminică, între orele 11:00 și 14:00. Programarea telefonică este obligatorie, datorită cerințelor de protecție sanitară în vigoare. Grupurile de vizitatori nu vor putea fi mai mari de cinci persoane, se precizează pe pagina de Facebook a muzeului.

Durata vizitei este de aproximativ o jumătate de oră, iar programările se pot face la numărul de telefon 0737 147 286 – persoană de contact Marinela Chistol.

Domeniul Florica, unul din cele mai frumoase domenii boierești din România, a fost numit astfel în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, stinsă prematur din viață la vârsta de trei ani. Domeniul și conacul au fost construite și amenajate de Ion Brătianu și fiul său, Ionel Brătianu.

Primul, Ion C. Brătianu, fondatorul Partidului Național Liberal, a participat la Revoluția Pașoptistă, Unirea Principatelor și cucerirea Independenței de stat.

Fiul său, Ionel I.C. Brătianu, a fost de cinci ori premier al României. A negociat intrarea țării în Primul Război Mondial și apoi revendicările României la Conferința de Pace de la Paris (1919), prin care a fost recunoscută Marea Unire a românilor într-un stat național.

Foto credit: Facebook / Muzeul Național Brătianu

Comentarii Facebook


Știri recente