VIDEO: 2019 întâmpinat la Patriarhie în „bucuria sfințirii timpului”

Sute de bucureșteni au întâmpinat noul an 2019 în rugăciune în Catedrala Patriarhală istorică, „în bucuria sfințirii timpului” împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Slujba a cuprins Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, rugăciuni de mulțumire pentru timpul ce a trecut și de cereri pentru noul an.

În predica rostită la final, Patriarhul României le-a vorbit bucureștenilor despre timp și sfințirea lui.

Calendarul – „ecranul vieților sfințite în timp”

„Calendarul Bisericii noastre este ecranul vieților sfințite în timp și intrate în eternitate, în viața veșnică”, a explicat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a insistat asupra faptului că omul este chemat să trăiască timpul vieții sale „ca pe un dar primit de la Dumnezeu care însă trebuie cultivat prin iubire față de El și față de semeni”.

Patriarhul Daniel a apreciat faptul că anul 2018 a fost unul extrem de bogat în manifestări omagiale și comemorative dedicate Unității de credință și de neam și făuritorilor Marii Uniri din 1918, încununate de sfințirea Catedralei Naționale – împlinirea unui ideal de 140 ani.

Părintele Patriarh a anunțat, de asemenea, tematica anului 2019 care va fi proclamat drept Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română.

La final, Patriarhul României a recomandat „să privim cu încredere și speranță, dar și cu responsabilitate, fiecare clipă a vieții prezente”.

Preafericirea Sa a spus că este necesar să prețuim clipa „ca fiind o chemare a ridicării noastre din păcate prin pocăință și ca șansă de rodire și valorificare a darurilor primite de la Dumnezeu, prin fapte bune săvârșite în timpul vieții pământești pentru a dobândi viața veșnică în Împărăția cerurilor”.

Bucuria sfințirii timpului

„Hristos-Domnul, Împăratul veacurilor, să vă dăruiască tuturor celor care aţi venit la biserică să vă rugaţi împreună cu noi, la cumpăna trecerii dintre ani, sănătate şi pace, precum şi bucuria sfințirii timpului ca timp al mântuirii, să binecuvânteze familiile şi activitățile dumneavoastră, spre slava Preasfintei Treimi şi binele oamenilor!”.

Pe lângă bucuria sfințirii timpului ca timp al mântuirii, Patriarhul le-a urat credincioșilor „mulţi şi binecuvântaţi ani!”.

Vezi textul integral al cuvântului rostit de Părintele Patriarh în noaptea trecerii dintre ani.

Părintele Patriarh va oficia Sfânta Liturghie din prima zi a anului în Catedrala Patriarhală istorică împreună cu Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.

Pentru mai multe detalii despre slujirile membrilor Sf. Sinod consultă Programul ierarhilor.

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente