Victoria Sf. Ștefan de la Podul Înalt a fost marcată unde a avut loc în urmă cu 543 ani

Împlinirea a 543 ani de la victoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare împotriva turcilor de la Podu Înalt a fost marcată miercuri în localitatea vasluiană Băcăoani printr-o serie de evenimente religioase şi militare.

Manifestările au fost organizate de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt“ din Iaşi, în colaborare cu Protopopiatul Vaslui şi cu autorităţile locale şi judeţenev. Acestea s-au desfășurat la Ansamblul monumental de la Podu Înalt, aflat în localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, judeţul Vaslui.

Potrivit doxologia.ro, la momentul omagial au participat reprezentanţi ai Parlamentului României, ai administraţiilor publice din judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vrancea, dar şi ai raioanelor din Basarabia.

Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire pentru eroii români căzuţi în bătălia de la Podu Înalt din 10 ianuarie 1475.

Delegatul PS Ignatie, Episcopul Huşilor, la acest eveniment a fost Părintele Adrian Chirvasă, protoiereul Protopopiatului Vaslui. După slujba de pomenire, sfinția sa a subliniat importanța comemorării celor care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării şi a credinţei ortodoxe.

„Credinţa în Dumnezeu a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare a făcut ca biruinţa să fie de partea lui. Se cuvine ca noi să luăm aminte la faptele voievodului sfânt şi ale celor care au luptat pentru apărarea acestui pământ”, a spus părintele protoiereu.

„Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, dar şi alţi conducători vrednici ai neamului nostru şi-au plecat genunchii în faţa lui Dumnezeu. Să ne străduim ca şi noi să lăsăm în urmă ceea ce avem în prezent şi să ducem mai departe valorile creştine. Să ne rugăm lui Dumnezeu să fim biruitori asupra tuturor încercărilor”, a îndemnat Pr. Adrian Chirvasă.

Actorul Marius Rogojinschi, directorul Teatrului pentru copii „Vasilache“ din Botoşani, a interpretat câteva fragmente din „Testamentul lui Ştefan cel Mare”.

După discursurile reprezentanţilor Armatei Române şi ai autorităţilor, s-a desfăşurat ceremonia depunerilor de coroane de flori la Ansamblul Monumental de la Băcăoani.

Garda de onoare a fost constituită din militari aparţinând Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din Iaşi şi a fost însoţită de fanfara militară a Garnizoanei Iaşi.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente