Vicariatul Ortodox Ucrainean | Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul a sfinţit biserica mănăstirii Pereu

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a sfinţit vineri biserica mănăstirii „Sf. Treime” – Pereu – jud Timiş, din cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainean.

După sfinţire, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varlaam a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Petru şi Pavel, conform calendarului iulian nerevizuit.

La finalul slujbei din 12 iulie, ctitorul aşezământului monahal, părintele Petru Roşoca a primit din partea Patriarhului Daniel rangul de iconom stavrofor.

De asemenea, monahia Sofronia Craşmar, stareţa mănăstirii, a fost hirotesită stavroforă.

Mănăstirea Pereu – vedere aeriană. Foto credit: Mănăstirea Pereu.

Mănăstirea Pereu are o istorie inedită, fiind construită pe vatra fostului sat Cireşu Mic sau Pereu, alcătuit în mare parte din ucraineni. Lăcaşul de cult din Pereu a fost demolat în timpul regimului comunist, iar satul s-a pustiit.

După cum a declarat ctitorul, aşezământul monahal „a fost ridicat în amintirea locuitorilor, bisericii și celor doi foști slujitori ai lăcășului de cult de odinioară, ieromonahii ucraineni Ghedeon și Dositei”.

Piatra de temelie pentru mănăstirea Pereu a fost aşezată în anul 2003 pe terenul achiziţionat de Pr. Petru Roşoca la marginea localității natale Criciova.

Biserica Sf. Treime a Mănăstirii Pereu. Foto credit: Mănăstirea Pereu

Vicariatul Ortodox Ucrainean

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România.

Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană.

În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (ju­dețul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).

În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română.

După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost re­înf­iinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.

Foto credit: Sorin Argintariu/Cancelaria Sfântului Sinod

Comentarii Facebook


Știri recente