Viața Sf. Moise Etiopianul în atenția romilor din Vâlcea, într-un eveniment organizat de Arhiepiscopie

Departamentul de misiune pentru romi din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu Asociația Partida Romilor Vâlcea, a organizat marți o întâlnire educativă, unde participanții au aflat despre Viața Sf. Moise Etiopianul, un sfânt de culoare.

Întâlnirea educativă a avut loc la sediul Asociației Partida Romilor Vâlcea sub genericul „Cultura, tradiţiile și credința rromilor”.

Părintele Nicolae Dorin Buda, inspector coordonator al Departamentului de misiune pentru romi, le-a vorbit celor prezenţi despre tradiţiile romilor, după care au fost redate fragmente audio din Sfânta Liturghie în limba romani.

În continuare, Părintele Nicolae Dorin Buda le-a prezentat romilor viaţa Sfântului Moise Etiopianul, pomenit anual în data de 28 august.

Sfântul a conştientizat ajutorul primit de Dumnezeu în mai multe situaţii şi şi-a schimbat viaţa în mod radical.

Viaţa Sfântului Moise Etiopianul poate fi lecturată aici.

Departamentul de misiune pentru romi

A fost înfiinţat în 9 iunie 2015 la iniţiativa Arhiepiscopului Varsanufie al Râmnicului. Între proiectele desfăşurate se numără „Śkola si laçi – școala este bună” care își propune reducerea abandonului școlar prin încurajarea și motivarea copiilor romi să frecventeze școala încă de timpuriu.

O atenție deosebită este acordată și aspectelor care privesc mediul socio-economic în care trăiesc acesți copii pentru identificarea dificultăților financiare cu care se confruntă aceste familii.

În acest sens, au fost inițiate programe ca ,,Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu”,  ,,Podema tatipe – Ghetuţe călduţe”, ,,Av paś o Del – Vino lângă Dumnezeu”, program de cateze pentru comunitățile de rromi; ,,Aven te das duma – Copilul tău este important, vino să vorbim despre el”, program de consiliere psihologică cu părinții; „Sastipen le rromenqe – Sănătatea rromilor”; ,,Sastipe tirre hurdeske – Sănătatea copilului tău”, program de prevenire a bolilor la copii.

Proiectele implementate au ca scop sprijinirea tinerilor romi în continuarea studiilor gimnaziale și accederea la studiile liceale și universitare.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente