Via Mariae în județul Suceava: Voluntarii ATOS au marcat porțiunea dintre mănăstirile Slatina și Voroneț

Voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) s-au implicat săptămâna aceasta în reînnoirea marcajelor unei porțiuni de șapte kilometri dintr-o nouă rută internațională de pelerinaj care trece prin România: traseul Via Mariae.

Peste 60 de voluntari, coordonați de Părintele Justinian Remus Cojocar, au pornit de la Mănăstirea Slatina, ctitorie a voievodului Alexandru Lăpușneanu construită în perioada 1552-1564 și sfințită în 14 octombrie 1558, și au încheiat lucrările la Mănăstirea Voroneț.

Înainte de a se apuca de lucru, tinerii s-au închinat la capul Sf. Grigorie Teologul și la icoana Maicii Domnului, în fața căreia au cântat „Cuvine-se cu adevărat”.

Tinerii au vopsit bornele și au montat plăcuțe cu citate de folos din scrierile Sfinților Părinți.

Obștea Mănăstirii Voroneț, în frunte cu maica stareță, Stavrofora Gabriela Platon, i-a întâmpinat pe tineri la finalul lucrării lor.

Monahia Elena Simionovici, preşedintă de onoare a Societăţii Scriitorilor Bucovineni și membră a Uniunii Scriitorilor din România, le-a vorbit membrilor ATOS despre istoria mănăstirii, iar maica stareță i-a încurajat să-și cunoască istoria și credința strămoșilor.

Obștea și tinerii au participat apoi la Pomenirea de cinci luni a celei dintâi starețe a Mănăstirii Voroneț, Stavrofora Irina Pântescu (1932-1922), oficiată la mormântul acesteia de Părintele Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare. Au fost înălțate rugăciuni și pentru vrednicul de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților.

La acțiune au mai participat reprezentanți ai Consiliului Județean, ai autorităților locale și ai Departamentului Pelerinaje al Centrului Eparhial, condus de Părintele Andrei Mocanu.

Traseul Via Mariae

Traseul Via Mariae este o rută de pelerinaj la locurile de cinstire dedicate Maicii Domnului și formează o cruce pe harta Europei Centrale, trecând prin Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovacia, Croația și Bosnia.

Partea din județul Suceava este realizată de Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În Moldova, traseul pelerinajului Via Mariae începe din fața Mănăstirii Neamț, continuă pe o distanță de 130 de kilometri în județul Suceava și are ca destinație finală Mănăstirea Putna.

Ruta coincide pe alocuri cu Via Transilvanica, traseu care va măsura în final 1.400 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, străbătând zece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni a adoptat opt kilometri din Via Transilvanica, cu scopul de a menține și îngriji marcajele. Porțiunea adoptată începe la Mănăstirea Putna (Kilometrul 5) și continuă spre Mănăstirea Sucevița până la Kilometrul 13.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…