Vestitorul Ortodoxiei, prima publicație bisericească apărută după căderea comunismului, a împlinit 31 de ani

„Vestitorul Ortodoxiei” este prima publicație a Bisericii Ortodoxe Române apărută după căderea comunismului. Miercuri, 29 decembrie, s-au împlinit 31 de ani de la publicarea primului număr, realizat în mai puțin de trei zile, „în sunetul rafalelor de mitraliere”, după cum relata Teodor Baconschi.

Inițiativa apariției „Vestitorului Ortodoxiei” a aparținut unui grup de tineri clerici și teologi, între care actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pe atunci slujitori în administrația bisericească centrală și cadre didactice la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, precum și Teodor Baconschi, la ora aceea redactor la una din revistele bisericești centrale.

Început în data de 27 decembrie 1989, cu prilejul pomenirii Sfântului Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, acest nou proiect de presă scrisă bisericească s-a concretizat în 29 decembrie 1989, la pomenirea Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod. A fost tipărit în noaptea dintre 28 şi 29 decembrie.

„Comemorarea uciderii pruncilor din Betleem a marcat simbolic apariția periodicului cu referire directă la prima săptămână trecută de la începutul Revoluţiei române, când au murit mulți tineri români”, preciza Patriarhul Daniel într-un mesaj transmis la împlinirea a trei decenii de apariție neîntreruptă a Vestitorului Ortodoxiei.

„Vestitorul Ortodoxiei” s-a alăturat Publicațiilor Lumina, din anul 2008, iar din 2014 este disponibil în mediul virtual. Vezi aici primul număr al revistei.

Foto credit: Vestitorul Ortodoxiei

Comentarii Facebook


Știri recente