Veșmântul Sf. Parascheva a fost purtat în procesiune la Catedrala Patriarhală  

Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtat în procesiune sâmbătă seara în jurul Catedralei Patriarhale.

Evenimentul a început de la ora 16:00, când racla în care se află veșmântul sfintei a fost adusă din Reședința Patriarhală în Catedrală.

În continuare a fost oficiată slujba Privegherii de Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop vicar patriarhal.

În omilia sa, ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre curăția vieții Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ea „este una dintre cele mai iubite și populare sfinte din viața spirituală a poporului nostru”.

„Precum au fost unii proroci aleși din pântecele mamei lor, și această pruncă Parascheva a fost aleasă de Dumnezeu”, a spus  Preasfinția Sa.

Încă de mică „fiind la biserică și ascultând Evanghelia Mântuitorului: cel ce voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să îmi urmeze Mie,” a pus în practică aceste cuvinte „schimbând hainele sale alese cu hainele unui cerșetor”.

Episcopul vicar Ieronim a subliniat că „Sfânta Parascheva este văzută ca o ajutătoare a celor care nu mai au speranță și ca o acoperitoare a celor care sunt în necazuri”.

Noi o luam ca model de dăruire lui Dumnezeu și ca model de împotrivire la toate pricinile și ispitele pe care răul ni le scoate în cale.

La finalul predicii, ierarhul a îndemnat credincioșii să fie și ei dedicați lui Dumnezeu precum Sfânta Parascheva ca să cunoască glasul Păstorului Hristos”.

La finalul slujbei racla cu veșmântul Sfintei Parascheva a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale.

Veşmântul a fost adus de la Iaşi şi a acoperit o vreme îndelungată moaştele sfintei .

Programul liturgic dedicat Sfintei Parascheva a fost anunțat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 7 octombrie, după Sf. Liturghie.

Preafericitul Părinte Patriarh i-a invitat pe credincioși la slujbe și a subliniat că prin acestea „avem ocazia să arătăm evlavia noastră şi să ne rugăm Sfintei Parascheva să ne ajute”.

Preafericirea Sa a reamintit că în Capitală există 28 de lăcaşuri de cult ocrotite de Sf. Parascheva, iar la nivel naţional există peste 480 de biserici închinate ei.

Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea.

După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) și au fost așezate cu cinste la Târnovo.

Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei.

Mai pe urmă au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641.

Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643.

Astăzi, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este grabnic-ajutătoare și mult-folositoare, credincioșii ortodocși, mai ales românii, bulgarii, sârbii și grecii o cinstesc cu multă evlavie.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente