Vernisaj „Istroromânii”. PS Varlaam îi consideră un exemplu pentru românii care au plecat din țară

De Ziua Limbii Române, trei fotografi orădeni au expus la Muzeul Satului din Capitală imagini–document pe care le-au realizat în perioada 24 august – 06 septembrie 2019 în comunitatea de vlahi din Peninsula Istria, Croația.

Delegatul Patriarhului la vernisaj, PS Varlaam Ploieșteanul, a subliniat că expoziția „Istroromânii” se înscrie în tematica anului 2021, declarat „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” în Patriarhia Română.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a subliniat că Biserica se străduiește să fie alături de milioanele de români care au plecat în ultimii ani din țară precum și de comunitățile românești din jurul României, așa cum sunt istroromânii.

Ierarhul a precizat că dialectul, cultura și civilizația istroromână au fost făcute cunoscute în secolul trecut prin eforturile și studiile unor oameni ai Bisericii. El a amintit pe: Acad. Silviu Dragomir, teolog și istoric, profesor de teologie, pe Ioan Maiorescu, tatăl lui Titu Maiorescu, care a fost un timp și preot, a fost profesor de seminar, pe Leca Morariu, fiul preotului Constantin Morariu, dar și pe Președintele Frăției Ortodoxe Române din perioada interbelică, Acad. Sextil Pușcariu.

La această listă, PS Varlaam i-a adăugat pe cei trei artiști fotografi, autorii expoziției: Gheorghe Vasile Petrilă, Ovidiu Bogdan Gabor şi Constantin Liviu Demeter. Autorii au fost premiați luni de Patriarhul Daniel.

„Românii din afara granițelor țării, din apropierea imediată a ei, dar mai ales cei din sudul Dunării, sunt un exemplu extraordinar pentru cei care au plecat în afara țării în ultimele decenii pentru că au făcut dovada rezistenței extraordinare din punct de vedere lingvistic, cultural, tradițional, bisericesc”, a spus PS Varlaam.

„Toate aceste populații străromânești din sudul Dunării – din Croația, Albania, Serbia, Bulgaria, Grecia – au reușit ca vreme de 1400 de ani să-și păstreze identitatea lingvistică, națională și religioasă, în ciuda faptului că au fost despărțiți la începutul secolului 7 de marile mase de avari și slavi care au separat românitatea Dunăreană în două”.

„Sunt un model pentru românii de pretutindeni, din numeroasa diasporă românească actuală și un îndemn ca și cei care au plecat departe să lase generațiilor care se nasc acolo aceeași bogăție a culturii și civilizației românești chiar dacă păstrarea acestei identități, acestui tezaur presupune eforturile și jerftelnicia românilor din sudul Dunării”, a adăugat Preasfinția Sa.

Expoziția „Istroromânii” este organizată de Asociația EtnoFotoArt Oradea, sub înaltul patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române. Poate fi văzută în perioada 31 august – 03 octombrie 2021, în Sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului din București.

Foto credit: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente