Verejeni, Rep. Moldova: Mitropolitul Basarabiei a inaugurat bustul reconstruit al Regelui Ferdinand

Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a inaugurat miercuri, în localitatea Verejeni, un bust reprezentând pe Regele Ferdinand I. Statuia a fost reconstruită şi amplasată pe vechiul postament al bustului original din perioada interbelică.

În timpul glorioasei domnii M.S. regelui Carol II, prefect jud. Orhei fiind dl. C. V. Roșca, ridicatu-s-au acest monument în amintirea ostașilor căzuți în războiul pentru reîntregirea neamului din 1914-18 cu osârdia comitetului de construcție (…) Sfințirea și inaugurarea monumentului s-a făcut astăzi 9 septembrie1934.

– text descoperit pe soclul restaurat

Monumentul iniţial a fost construit în memoria eroilor naţionali din Primul Război Mondial şi se afla în  apropierea bisericii din localitate.

Pe latura din față apare un chip regal, probabil al Regelui Caro al II-lea, în perioada căruia s-a ridicat monumentul (dinainte de restaurare). Foto credit: Iulian Rusanovschi.

„Postamentul de la Verejeni reprezintă un izvor istoric de o valoarea inestimabilă”, a declarat Iulian Rusanovschi, unul dintre coordonatorii proiectului şi membru fondator al Asociaţiei Monumentum.

Latura din spate reprezintă actul de identitate al monumentului – numele ctitorilor și perioada edificării (dinainte de restaurare). Foto credit: Iulian Rusanovschi.

Soclul a fost restaurat, fiind puse în valoare toate detaliile construcţiei.

„Păstrat ca prin minune timp de aproximativ nouă decenii, aceasta poartă asupra sa și trei basoreliefuri, toate sculptate la bază pe laturile din față, dreapta și stânga”, a spus Iulian.

Pe laturile din dreapta și stânga, sub semnul sfintei cruci, sunt inscripționate numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Bustul reconstruit din Verejeni. Foto credit: Iulian Rusanovschi.

Bustul Regelui Ferdinand a fost realizat din bronz de un sculptor renumit în Republica Moldova.

Restabilirea prin reconstituire a bustului a fost încredințată sculptorului Veaceslav Jiglițchi, care pe parcursul lunilor iunie-iulie 2020 a readus la viață bronzul de la Verejeni. Ținând cont de recomandările arhitectului, deasupra postamentului existent a fost montat un bloc de piatră cu înălțimea de 10cm, pe fațada căruia au fost fixate în bronz următoarele cuvinte: REGELE FERDINAND I”, a precizat Iulian Rusanovschi.

Asociaţia Monumentum a fost înființată în anul 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, având ca scop principal restabilirea monumentelor interbelice din stânga Prutului.

Foto credit: Iulian Rusanvoschi

Citeşte şi: Mitropolitul Petru a oferit distincţii celor care s-au implicat în restaurarea unor monumente creştine 

Comentarii Facebook


Știri recente