Vecernia cu Litie și Procesiunea de Sfântul Antim Ivireanul

Manifestările dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, organizate în Arhiepiscopia Râmnicului în perioada 23-27 septembrie, au continuat și joi, 26 septembrie, cu slujba Vecerniei cu Litie și Procesiunea de Sfântul Antim Ivireanul, după cum ne-a transmis Arhid. Ioan Liviu Găman.

De la orele 16,00 la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, au fost aduse Moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița Olteană și ale Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer.

Sfintele Moaște au fost primite la intrarea în curtea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, însoțiți de un sobor de preoți, diaconi, monahi și monahii. Alături de alesul sobor la acest eveniment au mai luat parte autorități locale, personalități ale vieții culturale, elevi seminariști și numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea și din împrejurimi.

Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul și ale Sfântului Antonie de la Iezer au fost purtate în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală, unde au fost așezate la loc de cinste, spre închinare, în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, pe un loc special amenajat.

Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a ținut câte un cuvânt de învățătură, referitor viețile celor doi Sfinți și a mulțumit înalților oaspeți și credincioșilor prezenți pentru participarea la această sărbătoare închinată Sfântului Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Râmnicului.

Sfintele Moaște vor rămâne spre închinare la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea până joi, 27 septembrie, după amiază.

Începând cu orele 17:00, în fața Catedralei Arhiepiscopale, pe o scenă special amenajată, a fost săvârșită în cinstea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul Slujba Vecerniei cu Litie, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

După slujba Vecerniei a urmat Pelerinajul cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și cu racla cu Moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer pe traseul: Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Prefectura Județului Vâlcea – Biserica „Sfântul Dumitru” – Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea (Troița SfântuluiIerarh Martir Antim Ivireanul) – Arhiepiscopie. Din soborul de ierarhi care a participat la procesiune au făcut parte: Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulciiși Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În fața Primăriei, unde se află Troița Sfântului Antim, după rugăciunea închinată Sfântului a urmat alocuțiunea viceprimarului Eduard Vârlan, iar Preasfințitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt dedicat prăznuirii Sfântului Martir Antim Ivireanul.

Participanții la procesiune, preoți, profesori, elevi seminariști, liceeni și credincioși au purtat în mâini steaguri cu sfinții ocrotitori ai Râmnicului, icoane cu Sfântul Antim Ivireanul și torțe aprinse.

La întoarcerea din procesiune în fața Catedralei Arhiepiscopale, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de binecuvântare mulțumind tuturor pentru participare.

După orele 21.00, credincioșii prezenți la această sfântă procesiune au avut ocazia să se închine la moaștele celor doi sfinți, și au putut participa la Taina Sfântului Maslu săvârșită de preoții catedralei, iar de la orele 24.00 la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ieromonahi de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente