Vasile Bănescu își amintește cum era viața de elev la seminar: Interviu

Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a acordat un interviu pentru noua revistă a Seminarului Teologic Ortodox din București în care a vorbit despre viața din timpul liceului.

Vasile Bănescu a răspuns la întrebările adresate de un elev seminarist despre motivele care l-au determinat să aleagă seminarul teologic. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a urmat Seminarul Teologic din București în perioada anilor 1982-87.

„Mi-am dorit să urmez niște studii care emanau un mesaj contrar celui pe care îl respirăm zilnic în societate, un mesaj politizat, un mesaj ateizant, ceea ce ne scandaliza pe noi cei din familiile credincioase și în acest context acesta a fost un factor: dorința de a pătrunde într-o lume a studiilor care nu aveau o legătură directă cu studiile politizate ale vremii”.

În completarea răspunsului de mai sus, Vasile Bănescu povestește despre modul în care își petrecea timpul în seminar, neavând mijloacele din prezent care distrag atenția tinerilor.

„Viața în seminar timp de 5 ani a fost una foarte intensă trăită zilnic, monoton, dar în același timp vorbim de o perioadă de absorbție culturală, o perioadă în care, neavând opțiuni de divertisment, cum aveau alți adolescenți ai vremii, noi eram nevoiți să stăm aproape continuu în sala de curs, de-a lungul orelor care începeau la ora 8:30 și se terminau la ora 13:00, când mergeam la masă, din nou împreună”.

„Am plecat din seminar îmbogățit de lecturi foarte întinse, neavând alte opțiuni citeam foarte, foarte mult (câteva cărți pe săptămână, câteva romane pe săptămână!), evident cărți de Teologie”, a mărturisit Vasile Bănescu.

Timpul liber în seminar

În afară de timpul petrecut în Biblioteca Seminarului, „cinematograful, librăriile, Biserica erau elementele în jurul cărora gravita viață noastră de seminariști”, a afirmat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu își amintește cu drag de profesorii din seminar care „se implicau, își făceau treaba, încercau să fie alături de noi, dar atât care le permitea contextul vremii respective. Nu cred că are rost să îi înșir pe toți. Le cunosc numele tuturor, îi păstrez în amintirea mea cu recunoștință. Ne-au oferit cât au putut. Cred că despre asta este vorba”.

La finalul interviului, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a îndemnat seminariștii și tinerii teologi, astfel: „Așadar, un tânăr teolog cultivat poate fi o prezență extraordinar de utilă astăzi Bisericii. Contează foarte mult în ce sferă pătrundem ca oameni ai Bisericii să vorbim în așa fel încât să atragem respectul asupra casei noastre comune, care este Biserica”.

Citește interviul integral publicat în primul număr al revistei „Colloquium” a Seminarului Teologic Ortodox din București.

Foto credit:  Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente