Vasile Bănescu îi îndeamnă pe români să fie mai conștienți de evenimentul Învierii care merită cunoscut

În cadrul unui interviu acordat Agerpres, Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, le-a transmis românilor „să îşi amintească în mod cât mai intens de Hristos, să îi citească cuvintele, să îl trateze nu ca pe un personaj istoric prăfuit, nu ca pe un mit, nu ca pe un înţelept alături de alţi mari înţelepţi ai lumii care au trăit înainte sau după El, ci să se raporteze la El ca la contemporanul lor”.

„Să ne gândim la Hristos ca la cineva care este contemporan cu noi în 2023. El este cu noi, e alături de noi şi oamenii credincioşi simt asta. Dumnezeu nu ne ţine discursuri, Dumnezeu vorbeşte printr-un tip de tăcere pe care omul care se deschide în rugăciune îl descifrează foarte bine”.

Vasile Bănescu a vorbit și despre conduita pe care ar trebui să o aibă credinciosul în noaptea Învierii, dar și în general:

Conduita fiecăruia dintre noi în orice context e dată de gradul de aderare, de adeziune sufletească a noastră la contextul respectiv. Un om care respectă conţinutul Sărbătorii Pascale va rămâne, de exemplu, până la sfârşitul slujbei pascale. Nu va profita doar de momentul acela când se iese cu lumină, uitându-se la ceas cam cât mai durează pentru că îl aşteaptă o masă îmbelşugată la etajul trei”.

„Deci, e important, cred, să ne implicăm cu adevărat, dar asta presupune un grad de înţelegere superior. Omul grăbit de astăzi nu mai are timp să frecventeze niveluri superioare de reflecţie, de informare”.

„Ar fi important, de exemplu, şi ţine de conduita unui creştin, ca, înainte de Sărbătoarea Paştelui, să citim textele evanghelice care vorbesc de evenimentul acesta, real, istoric al Învierii. Ar trebui, adică, să ştim despre ce e vorba când intrăm în curtea bisericii şi nu să asistăm ca nişte manechine în faţa unui eveniment sau unui ritual din care nu înţelegem nimic. Suntem mai câştigaţi, vreau să spun, din toate punctele de vedere, dacă suntem mai informaţi. Asta e valabil în orice în viaţa noastră şi cu atât mai mult cu cât e vorba de nişte evenimente. Evenimentul Învierii merită cunoscut”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că „în curtea bisericii ar trebui să ne unească o credinţă perfect conştientizată, nu moştenită mecanic de la bunici şi părinţi, să ştim despre ce e vorba atunci când aşteptăm cu lumânarea în mână să primim lumină. Lumina aceea semnifică ceva, bucuria. Semnifică şi cunoaşterea. Semnifică, bineînţeles, iubirea pentru că iubirea luminează, copleşeşte frumos şi arde răul din jurul nostru şi din noi înşine”.


Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…