Vaccinul pentru combaterea urii a fost dezvăluit de Hristos, spune Arhiepiscopul Albaniei: Este ofranda voluntară a iertării

În pastorala de Paşti, Preafericitul Părinte Anastasie vorbeşte despre vaccinul pe care Hristos l-a adus în lume pentru combaterea urii, şi anume ofranda voluntară a iertării.

„Capacitatea de a ierta a devenit de atunci un cromozom cheie în viața creștinului conștient”, evidenţiază Arhiepiscopul Albaniei.

Însă, Preafericirea Sa atrage atenţia că uneori nu folosim medicamentul pe care Hristos ni l-a lăsat, deoarece „mulți dintre noi încercăm să evităm acest principiu și poruncă fundamentală a Evangheliei”.

„Insistăm asupra dreptății noastre și invocăm demnitatea noastră și pericolul celor care se luptă cu noi. Cu toate acestea, nu există o libertate mai mare decât iertarea”.

Arhiepiscopul Albaniei spune că nu „este suficient să ne eliberăm personal de efectele secundare ale urii”, ci „trebuie să contribuim constant la reducerea tensiunilor din jurul nostru, la descalificarea polarizărilor, a conflictelor, a diferitelor mutații ale urii”.

„Fericiți cei care reușesc prin cuvânt și prin viața lor să atenueze diviziunile, contradicțiile, ostilitățile, cultivând împăcarea. Fericiți sunt cei care se inspiră din iertarea care s-a ridicat din mormântul lui Hristos. El a luat inițiativa pentru a-și oferi viața o răscumpărare pentru mulți (Matei 20:28). Ei sunt într-adevăr copii ai învierii”.

Arhiepiscopul Anastasie a subliniat că ura contaminează viața oamenilor în familie, în sfera religioasă și politică, în relațiile dintre popoare, creând conflicte imprevizibile.

„Și astăzi”, spune el, „în atmosfera tulburătoare creată de pandemie, o ură specifică apare adesea în diferite medii, cu o varietate de mutații, de la cele mai simple simptome – iritabilitate, antipatie, agresivitate – la cele mai grave – polarizare, violență și discordie”.

Acest flagel regăsit în toate timpurile şi-a găsit vindecare prin actul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care ne-a lăsat şi medicamentul potrivit.

„Evenimentele răstignirii lui Hristos nu sunt legate doar de durerea înfricoșătoare, nedreptatea flagrantă, înșelăciunea fără margini, ci mai presus de toate de o ură abisală față de conducerea religioasă care a mobilizat o ostilitate incontrolabilă a mulțimii. Dar toate acestea au fost doborâte de Învierea lui Hristos. Fără zgomot asurzitor, pașnic”.

„Învierea proclamă o biruință semnificativă asupra morții, asupra planurilor rele și a patimilor aducătoare de moarte: invidia, minciuna și mai ales ura cu diferitele sale mutații, resentimentele, răzbunarea, înșelăciunea, care rămân rezistente în toate epocile și în toate societățile”.

Preafericitul Părinte Anastasie este Arhiepiscop al Albaniei din anul 1992.

Foto credit: Robert Nicolae/ Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente