Universitatea de vară a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

În perioada 27-30 august 2015, într-un cadru natural de excepție, și în același timp într-un loc de referință pentru Ortodoxia din Franța – Centrul de studii și de rugăciune «Sainte Croix» situat în Dordogne, se desfășoară a VII-a ediție a Universității de vară a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Participarea, mai numeroasă ca niciodată (aprox. 150 de persoane), reflectă interesul pentru tema abordată, «Spovedanie și paternitate duhovnicească». Zilnic, programul începe cu săvârșirea Sfintei Liturghii. Tot zilnic are loc și o întâlnire între ierarhi, preoți și diaconi pe probleme de pastorație, după cum ne informează Secretariatul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Centrul „Sainte Croix” reușește să fie un mediu ortodox primitor pentru toate vârstele. Dacă cei mari sunt invitați să se investească în ceea ce constituie în fond adevărate cursuri de „formare continuă” pentru pastorație, cei mai mici au putut să facă diverse activități care să le permită o trăire a credinței conform vârstei lor, ajutați în acest sens de câțiva tineri și adolescenți. Fraternitatea resimțită prin împreuna lucrare a preoților cu familiile lor, respectiv prin momentele de împreună rugăciune, provoacă la o conștiință a unității în Hristos, români și francezi. Universitatea de vară se va încheia duminică după săvârșirea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii cu o agapă.

Conferințele susținute: PS Siluan, Spovedanie și paternitate duhovnicească; pr. Ciprian Negreanu (Cluj), Experiența reînnoirii prin spovedanie într-o parohie de oraș; pr. protopop Marc Antoine Costa de Beauregard, Pocăința la sfinții Ioan Scărarul și Ioan Casian; pr. prof. Patriciu Vlaicu, Perspective canonice privind spovedania; pr. arhimandrit Nichifor (Iași), Spovedania în România, istoric și situație actuală; pr. Melchisedec (Essex), Spovedania văzută și practicată de părintele Sofronie; maica Sofronia (Iași), Spovedanie și psihoterapie. Vindecarea sufletului și trupului, prezentare care a completat cuvântul maicii Siluana trimis pentru a fi lecturat în plen; pr. prof. Vasile Mihoc, Baze neotestamentare ale spovedaniei; pr. prof. Jean Boboc, Dimensiunea psihosomatică a spovedaniei; pr. Philippe Dautais, Dimensiunea terapeutică a spovedaniei; pr. prof. Gerard Reynaud, Spovedania la Sfântul Ioan Hrisostom; Rareș Ionașcu, Mărturie: experiența spovedaniei la un credincios.

Comentarii Facebook


Știri recente