Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, pregătiți de profesorii de la catedra de istorie și limba română, au pregătit un program cultural-artistic, care a evocat fericitul eveniment petrecut în istoria poporului român în urmă cu 154 de ani, la 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române Țara Românească și Moldova.

Manifestarea, desfășurată în preziua sărbătorii, 23 ianuarie 2013, a avut loc în sala festivă a Liceului, începând cu ora 12, și s-a bucurat de prezența a numeroși invitați, elevi și profesori de la toate profilurile și specializările existente în cadrul instituției, ne-a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

În deschiderea programului, Părintele Prof. Radu Rus, directorul liceului, a marcat importanța momentului istoric sărbătorit prin faptul că acesta se înscrie în momentele de cotitutură ale existenței și devenirii poporului român, amintind totodată și contribuția Bisericii Ortodoxe Române la făurirea mărețului ideal al tuturor românilor.

Sucesiunea etapelor istorice ale actului unirii a fost prezentată de elevii Narcisa Demeter și Vlad Ghiulai, din clasa a X-a, coordonați de Doamna Prof. Dr. Elisabeta Ungur. În completarea prezentării istorice a elevilor, Domnul Prof. Univ. Dr. Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din Oradea, a evocat personalitatea primului domnitor al României moderne, Alexandru Ioan Cuza, subliniind reformele realizate de acesta după urcarea pe tron, precum și noile direcții și perspective deschise în evoluția și dezvoltarea țării, prin implementarea acestor reforme. Totodată, domnul profesor a amintit figura doamnei Elena Cuza, soția domnitorului, cea care a avut un rol important în susținerea inițiativelor întreprinse de Alexandru Ioan Cuza, și care i-a fost alături în ultima perioadă a vieții.

În continuarea programului, elevii clasei a XII-a A, coordonați de Doamna Prof. Ramona Urdea, au dat viață personajelor din povestirea lui Ion Creangă – „Moș Ion Roată și Unirea”, impresionând prin exemplul simplu, moralizator, al țăranului român, în contrast cu conștiința superiorității clasei boierești.

Traiectoria tânărului stat național român, a fost descrisă de elevul Marian Negruț, din clasa a XII-a A, prin recitarea poeziei eminesciene „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”, iar bucuria momentului a fost împărtășită celor prezenți de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului, prin interpretarea unor cântece patriotice, bucurie care mai apoi a fost trăită de toți cei prezenți prin prinderea în Horă, cântată după versurile poetului Unirii – Vasile Alecsandri.

În paralel cu programul artistic desfășurat de elevii din clasele de liceu, care își desfășoară activitatea în clădirea din str. Republicii, elevii de gimnaziu, care studiază în locația de pe str. Aluminei, au realizat o expoziție de imagini și planșe tematice, dedicată Unirii de la 24 ianuarie, expoziție ce poate fi admirată până la sfârșitul lunii ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente