Unirea Principatelor Române sărbătorită la Galaţi

Împlinirea a 157 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 2016, a prilejuit organizarea şi desfăşurarea unor multiple manifestări pastoral-liturgice şi cultural-artistice în municipiul Galaţi şi în majoritatea parohiilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Începând cu ora 12:00 Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat o slujbă de Te-Deum la Biserica Vovidenia din Galaţi (care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului). La slujbă au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, tineri, copii şi credincioşi din municipiul Galaţi.

După slujbă a fost săvârşită o procesiune în jurul bisericii până la mormântul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde a fost oficiată slujba parastasului pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

„La ieşirea din biserică, credincioşii prezenţi s-au prins în Hora Unirii, actualizând istoricul moment din 1859. Evenimentul a continuat la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului Episcopal, unde au avut loc manifestări omagiale, după care s-au rostit alocuţiuni despre importanţa acestui moment istoric. Totodată, în cadrul unei scenete, gălăţenii au fost martorii depunerii jurământului celui dintâi domnitor al Principatelor Unite. A urmat o paradă a uniformelor militare din vremea lui Cuza, un scurt moment artistic susţinut de artiştii Centrului Cultural “Dunărea de Jos”, după care, gălăţenii prezenţi la eveniment s-au prins în Hora Unirii”, a precizat pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media la Eparhiei.

Manifestările dedicate acestui eveniment s-au încheiat la Muzeului „Casa Cuza Vodă“ din Galaţi, unde a avut loc evocarea personalităţii făuritorului României Moderne, Domnul Alexandru Ioan Cuza.

***

Pentru locuitorii oraşului de la Dunăre, istoricul moment de la 24 ianuarie 1859 are o semnificaţie aparte, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

În clădirea actualului muzeu „Casa Cuza Vodă“ din Galaţi a locuit Alexandru Ioan Cuza (primul domnitor al Principatelor Române), în perioada 1844 – 1859, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Covurlui.

Mai mult, Unirea Principatelor Române a fost plănuită la 30 km de Galaţi, în localitatea Costache Negri, numită în acea vreme Mânjina, Aici, marii oameni de cultură şi paşoptisti: Costache Negri, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal al unităţii, efortul lor concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859.

Comentarii Facebook


Știri recente