Ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru toţi românii, din ţară şi de peste hotare, o sărbătoare naţională, având o dublă importanţă: istorică şi religioasă. Din punct de vedere istoric, ziua de 24 ianuarie, reprezintă data când principatele române Moldova si Ţara Românească s-au unit sub conducerea aceluiaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza.
Mica unire, cum mai este numită in istorie, pentru că marea unire s-a realizat la 1 Decembrie 1918, la Alba–Iulia, a fost realizată la 24 Ianuarie 1859. Dar plămada, frământătura, scânteia acestui ideal al unităţii, a pornit şi din această localitate, Mânjina, cum era denumită atunci comuna Costache Negri, unde marele scriitor si om politic, Costache Negri, împreună cu marii oameni de cultură şi paşoptiştii: Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal al unităţii, efortul lor concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859.
Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind: ,,unul din cei mai nobili bărbaţi ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism şi caracterul cel mai dezinteresat, dar şi o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârşite în istoria modernă a românilor”.
Astăzi, în comuna Costache Negri, se găseşte Casa memorială ,, Costache Negri”, construită în stilul unei case ţărăneşti, cu două cerdace pe stâlpi de lemn.
Importanţa religioasă a acestei sărbători, nu este altceva decât împlinirea poruncii lui Dumnezeu de a fi în iubire, şi din iubire, în unitate. Unirea împlineşte testamentul Mântuitorului Iisus Hristos, rostit în Grădina Ghetsimani, de a fi în unitate, precum Dumnezeu, Sfânta Treime este în Unitate. Iubirea şi unitatea s-a evidenţiat în anul 2013, atunci când, în urma inundaţiilor de la 11 Septembrie, şi la îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, români din toate părţile ţării şi a lumii, au fost într-o unitate de simţire şi de cuget, alături de românii din această comună, precum şi din alte comune afectate de inundaţii, prin multiplele ajutoare materiale, dar şi spirituale, prin rugăciune.
În dimineaţa zilei de 24 ianuarie 2015, la biserica parohială, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, după care, la casa memorială Costache Negri din localitate, un sobor de preoţi din parohiile apropiate au oficiat slujba parastasului pentru înfăptuitorii unirii de la 1859.
Elevii Şcolii Gimnaziale ”Elena Negri” dar şi un grup de credincioşi din parohie, au susţinut în faţa auditoriului un amplu program cultural-artistic de cântece patriotice şi poezii.
La eveniment au participat mai multe personalităţi locale şi oameni de cultură, profesori şi simpli credincioşi.