Unii cer spitale şi nu catedrale, deşi Biserica a construit multe instituţii medicale: Mitropolitul Iosif

În omilia rostită la parohia românească din Zürich, Elveția, Înalpreasfințitul Părinte Iosif a vorbit duminică despre situația actuală din România şi a evidenţiat că unii ies „pe străzi cu pancarte pe care scrie «Vrem spitale nu catedrale», ignorând că Biserica este spital pentru suflete, ca și cum Biserica nu ar fi făcut 45 de spitale și clinici în România, iar România a închis 400 de spitale”.


Ierarhul a subliniat aceste aspecte făcând o paralelă cu perioada din timpul comunismului, care deşi a fost mult mai grea, plină de persecuţii, mulţi au ieşit mai întăriţi în credinţă, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica un reprezentant al Mitropoliei, Alexandru Ojică.

„Nu aveam catehism în școală, nu puteam să mergem în Biserică, dacă eram copii, profesorii ne urmăreau și ne spuneau special să nu venim duminica la Biserică și, mai mult, duminica dimineața făceam tot felul de activități la școală tocmai ca nu cumva să mergem la Biserică”, a reamintit ierarhul în predica sa.

Persoana este omul desăvârşit

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioșilor despre zămislirea Maicii Domnului, praznic cinstit în data de 9 decembrie.

Ierarhul a remarcat că aceasta este o sărbătoare mai puţin obişnuită „deoarece doar pentru câțiva sfinți Biserica a rânduit să se amintească zămislirea lor”: „Avem în calendar așadar zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, a Fecioarei Maria, dar mai ales sărbătoarea Buneivestiri”.

„Sărbătorind zămislirea, noi, de fapt, mărturisim că omul este om de la zămislirea în pântecele mamei lui”, a spus ierarhul, „că nu este nicio diferență între prima zi – când s-a zămislit în pântecele mamei – din clipa formării embrionului și până la sfârșitul vieții lui, că noi suntem o persoană, bineînțeles, în devenire, zămisliți în pântecele mamei noastre și suntem o persoană desăvârșită poate la plecarea din lumea aceasta dacă am ajuns la sfințenie”.

Aspecte din cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Elveţia. Foto credit: Alexandru Ojică/MOREOM

Înaltpreasfinţia Sa a reamintit că „persoana, în limbajul teologic, desemnează omul desăvârșit, pe omul care a scăpat de limitele individualismului, a egoismului și a egocentrismului”.

„Persoana este omul întors cu fața către celălalt, adică în comuniune cu celălalt, spre deosebire de individ care este omul închis în sine, care nu comunică și nu este în comuniune cu celălalt. Comuniunea cu celălalt nu poate să treacă decât prin Cel care este comuniunea desăvârșită și anume Dumnezeu sau Preasfânta Treime, Izvorul tuturor comuniunilor noastre omenești”, a spus Părintele Mitropolit.

Parohia „Sfântul Nicolae” din Zürich

Parohia „Sfântul Nicolae” din Zürich aflată în zona germanofonă a Elveției a fost înființată în 2001, prima Sfântă Liturghie fiind săvârșită de sărbătoarea Sfântului Ignatie Teoforul de părintele paroh Romică Enoiu, în prezența Episcopului Siluan al Italiei, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Din luna martie 2002, slujbele se desfășoară în cripta bisericii parohiei catolice „St. Katharina”.

Foto credit: Citynews

Comentarii Facebook


Știri recente