Ungaria: Parohia și școala românească din Aletea au organizat o manifestare dedicată familiei românești

Parohia Aletea a organizat vineri, împreună cu Autoguvernarea de Naționalitate Română și Școala Generală Românească din localitate, evenimentul „O zi pentru familie”. Manifestarea s-a desfășurat la Capela Românească din Aletea.

Au participat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ungariei, Gheorghe Sălăjan, primarul orașului Aletea, Vasile Botoș, Președintele Autoguvernării de Naționalitate Română din Aletea, Petru Sălăjan, directorul Școlii Gimnaziale Românești, cadre didactice și 20 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a ai acestei școli, credincioși ai parohiei.

Preasfințitul Părinte Siluan a oficiat o slujbă de Te Deum împreună cu Părintele Alexandru Șereș, Parohul din Aletea (Elek) și Crâstor (Sarkadkeresztúr).

Episcopul Ungariei le-a vorbit participanților despre importanța familiei și a credinței pentru Biserică și pentru societate. Credința și rugăciunea rămân și astăzi la fel de importante ca odinioară, a spus ierarhul, și este bine să fie învățate din familie, încă din primii ani de viață ai copilului, precum și ulterior, la școală.

Directorul Școlii Românești din Aletea, care este și cântăreț la strana bisericii din Chitighaz (Kétegyháza), a subliniat că o comunitate nu poate să-și păstreze identitatea și limba maternă fără Școală și Biserică.

Părintele Paroh Alexandru Șereș a vorbit despre relația personală pe care trebuie să o avem cu Mântuitorul Iisus Hristos, relație care numai în Biserică se poate forma și desfășura.

Foto credit: Episcopia Ungariei

Primarul din Aletea i-a prezentat Episcopului Ungariei lucrările de amenajare de la cimitirul românesc din localitate (alei, clopotniță, bănci) și a discutat cu ierarhul despre posibile proiecte de restaurare ale capelei.

Aletea are aproximativ 4.700 locuitori, din care 600 sunt români. La Școala Românească din localitate învață 117 elevi.

Românii din zonă fac parte dintr-o comunitate românească istorică, ce locuiește din moși-strămoși în județele Bichiș (Békés) și Bihor (Hajdú-Bihar) de dincolo de graniță.

Foto credit: Episcopia Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente