Mii de pelerini s-au închinat deja la moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, care va fi sărbătorit în curând la Catedrala Patriarhală din Capitală. Basilica.ro i-a întrebat pe câțiva cu ce gânduri au venit.
Au răspuns atât oameni care au simțit ajutorul lui Dumnezeu, cât și oameni care au clădit biserici, pentru a le fi de folos celorlalți.
Mihaela, 24 ani (foto sus)
În ultima perioadă am trecut prin niște încercări care m-au făcut să fiu mai credincioasă. Mama mea, acum șase ani de zile, a fost operată de cancer și Îi mulțumesc lui Dumnezeu că a trecut peste și este în viață și lângă mine. Și îmi pare rău că m-am gândit la Dumnezeu doar când am avut un necaz. De acum mă gândesc și când vreau să-I mulțumesc, nu doar să-I cer ceva.
Florian, 67 ani
Am venit cu bucurie, pentru sănătate tuturor și cu gând de pace. Asta e a nouă oară când vin la Sfântul. Sunt de aici, din oraș. Pelerinajul e foarte bun pentru tot orașul și pentru toată lumea. Să fie sănătoși cu toții! Și vreau să-i transmit în mod special domnului Gigi Becali din partea mea să fie sănătos.
Sonia, 68 ani
Să ne păzească Dumnezeu de stăpâniri străine, asta-i dorința mea și-l rog pe Sf. Dimitrie!
Maria, 70 de ani
Sunt din București și vin în fiecare an la Sfântul Dimitrie cel Nou. Dacă credem, ne ajută. Dacă nu crezi, nu ajută. Să fie sănătoși, toată lumea să fie sănătoasă, ca să mai venim… Îmi doresc ca tinerii să fie cuminți, să fie mai înțelepți și să vină și ei, măcar din când în când, la biserică. Să fie înțelepți, adică să înțeleagă pe cei din jur.
Minodora, 51 ani
Să ne lumineze Dumnezeu mințile! În primul rând să venim cu sufletul deschis, că Dumnezeu ne ajută! E un an greu pentru România și totul depinde de noi. Oamenii care stau la rând sunt necăjiți, sunt foarte necăjiți și ar trebui schimbat ceva cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul credinței și al sfinților. Oamenii trebuie să fie mai credincioși, să fie mai liberi în gândire, să aibă posibilitatea să spună cuvintele, să fie ascultați în primul rând. Și cred că din cauza asta majoritatea vin, pentru că aici simt că sunt ascultați. Credința o ai în suflet și nimeni nu te controlează ce ai tu aici, în suflet: libertatea interioară.
Elena, 64 ani
Împreună cu soțul acestei doamne și cu domnul primar Pandele Florin, dar și cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am făcut un lăcaș sfânt pentru toată lumea, pentru credință, ca să ne dea Dumnezeu sănătate, să îndepărteze toate relele, să fim buni, să fim iubitori, să fim înțelepți. Doamne ajută!
Alina, 45 ani
Am venit cu băiețelul meu, Nectarie, și cu mama mea, Elena, să-i mulțumim Sfântului Dimitrie – și tuturor sfinților de fapt – pentru toate binecuvântările, pentru toate darurile.
Lenuța, 66 ani, București
Mi-a plăcut, a mers ordonat coada, a mers frumos. Avem nevoie în primul rând de sănătate, dar și de împliniri, de realizări. Mă rog pentru familie, pentru rude, pentru cei bolnavi, chiar dacă nu-i cunosc. Acum, cei din familia mea au plecat dincolo, dar mă rog și pentru alții despre care aud, pe care îi știu sau nu îi cunosc. Unde sunt mai multe rugăciuni, e mai multă putere.
Carmen, 69 ani
Am venit la Sfântul Dimitrie, să mă rog pentru sănătate, pentru pace în lume, pentru sănătatea copilului și nepoțelului meu. De 10-12 ani, vin în fiecare an la sărbătoarea Sfântului. Am o credință că totul va fi bine. Cine poate să vină, să vină cu inima deschisă!
Nicu, 41 ani
Am venit cu serviciul tocmai din județul Caraș Severin. E prima dată când ajung. Nu aș vrea să-i cer nimic sfântului în afară de sănătate.
Maria, 70 ani
Gând de sănătate pentru copii și nepoți, pentru toți cei dragi. Vin în fiecare an și îmi place când văd aici tineri care se roagă.
Niculina, 68 de ani
Sănătate, pace și liniște, asta ne dorim. Toate celelalte vin tot de acolo, de sus.
Ionuț, 32 ani
Am mai fost aici, la pelerinaj. Mă aduce iubita mea, Maria.
Marian, 55 ani
Am mai fost și la Sfântul, am fost și la Iași, la Sfânta Parascheva. Când avem timp, ne ducem, că așa simțim. Cred că fiecare, cât de puțin, un bob mic… ne ajută, să știți, ne ajută!
În pridvorul Catedralei Patriarhale au fost depuse spre cinstire moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie.
Joi, moaștele vor fi purtate în procesiunea Calea Sfinților, la care se vor alătura moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr aduse din Cipru. După procesiune, toate moaștele vor fi depuse în Baldachinul Sfinților din apropierea Catedralei Patriarhale, spre a fi cinstite de credincioși.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro