Una dintre cele mai mari minuni ale Ortodoxiei

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creștinismului. Se întâmplă an de an, de Paștele Ortodox, la Ierusalim. Un foc se pogoară din cer, în Sâmbăta Mare, manifestându-se diferit în fiecare an. În primele clipe acest foc nu arde.

„În ajunul acestei zile, mai precis vineri, Sfântul Mormânt este închis, se pune o pecete, mai mulți reprezentanți ai bisericilor istorice care sunt prezente acolo, în cetatea Ierusalimului, stau de pază până în momentul în care cu puțin timp înainte de săvârșirea Vecerniei din Sâmbăta cea Mare pecețile sunt distruse și Patriarhul Ierusalimului sau în anumite cazuri delegatul lui, îmbrăcat în veșminte luminoase intră în Sfântul Mormânt și așteaptă acolo în rugăciune coborârea Sfintei Lumini. Acest lucru se întâmplă în jurul orelor 14:00 atunci când slujitorii de la Biserica Sfântului Mormânt ai Patriarhiei Ierusalimului săvârșesc Vecernia. Este o rânduială specifică, un Vohod care se face în jurul Sfântului Mormânt, o procesiune cu prapuri, cu Sfânta Cruce și cu foarte mulți preoți și episcopi, atât din Patriarhia Ierusalimului cât și din întreaga lume. Pe piatra Sfântului Mormânt se întinde vată care la un moment dat se aprinde odată cu coborârea fulgerului din înaltul Cerului și apoi din această lumină care este imaterială pentru câteva minute, Patriarhul iese în fața bisericii Sfântului Mormânt și împarte tuturor celor prezenți Lumină din Lumina lui Hristos”, a declarat pentru TRINITAS TV Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Românii vor primi, și anul acesta, în noaptea de Înviere, lumină din Lumina de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. O delegație a Patriarhiei Române va aduce Lumina Sfântă cu un avion special.

Comentarii Facebook


Știri recente