Mihail Turcan, masterand în Teologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (UBB), a povestit despre parcursul său atipic către acest domeniu, pornind de la artele frumoase și trecând prin studii filosofice.
Licențiat în filosofie și student în anul al II-lea de masterat al Facultății de Teologie din cadrul UBB Cluj, Mihail Turcan este unul dintre tinerii remarcabili ai instituției. Acesta a fost subiectul unui profil publicat pe site-ul de știri al universității, în care și-a explicat pasiunea pentru domeniile evocate.
Deși nu a fost hotărât de la început asupra drumului pe care dorea să îl urmeze, Mihail și-a căutat firesc vocația. El a povestit că, în gimnaziu, și-a descoperit pasiunea pentru muzica clasică, în special pentru Mozart. Sub impulsul fascinației pentru psihologia umană și abisurile ei, Turcan a ajuns la Dostoievski, fiind marcat de romanul „Crimă și pedeapsă”.
Pe finalul liceului, olimpicul la informatică al Colegiului Național „Emil Racoviță” a trăit o experiență care i-a schimbat viața: lectura unei cărți de filosofie. Deși ulterior s-a înscris atât la Filosofie, cât și la Informatică, Turcan a decis în scurt timp să își urmeze vocația filosofică.
A coordonat corul de colinde al ASCOR Cluj
Pasionat de scrierile lui Heidegger și Kant, tânărul nu și-a neglijat însă nici celelalte chemări: a continuat să ofere meditații la matematică, respectiv să cânte la pian și alte instrumente.
Apropiat de Biserică, el a coordonat corul de colinde al Asociației Studenților Creștin-Ortodocși din România (ASCOR) Cluj-Napoca și a cochetat cu ideea unui grup vocal pe patru voci.
Autorul unei cărți bine primite de public – „Heidegger și pariul Nimicului” – Mihail își desfășoară acum activitatea de cercetare în cadrul programului de masterat în Teologie Ortodoxă al UBB.
Lucrarea sa de disertație va aborda o temă atractivă, ce îmbină filosofia cu teologia: nihilismul din perspectivă teologică.
Tânărul masterand și-a exprimat speranța că, prin acest demers, el va apropia și mai mult cele două domenii care l-au captivat încă din adolescență, mai scrie sursa citată.
UBB prezintă constant, într-o rubrică dedicată, informații despre cadrele sale didactice, studenții instituției și proiectele de cercetare derulate. Detalii suplimentare puteți găsi aici.
Foto credit: Facebook / Mihail Turcan