Un sfert de veac de activitate: corul românesc „Pro Musica”, sărbătorit în Catedrala Episcopală din Giula

Corul românesc Pro Musica din Giula, Ungaria, a împlinit 25 de ani de la înființare. Pentru întreaga activitate, corul a fost decorat de Patriarhia Română cu ordinul Sanctus Stephanus Magnus. Evenimentul a avut loc duminică, 18 decembrie 2016, în cadru festiv, după Sfânta Liturghie, în Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae, din Giula, transmite Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, împreună cu un numeros sobor de clerici. La slujbă au participat foarte mulți credincioși din Giula și din localități apropiate, dar și oficialități române din Ungaria. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Curtici, dirijat de Profesor Adrian Bughi și de corul Medieșana, din localitatea Medieșul Aurit, județul Satu Mare, condus de Ileana și Ioan Petrovici.

După Sfânta Liturghie a avut loc ceremonia de acordare a Ordinului Sanctus Stephanus Magnus, oferit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru Corul Pro Musica din Giula, în semn de prețuire și binecuvântare pentru rodnica activitate desfășurată în toți acești 25 de ani și pentru rolul important jucat în menținerea și dezvoltarea identității culturale și naționale a românilor din Ungaria. Ordinul a fost înmânat de Preasfințitul Părinte Siluan pictorului Ștefan Oroian, Președintele Fundației Pro Musica. Ierarhul a transmis binecuvântarea Părintelui Patriarh și a vorbit despre momentele aniversare din viața comunității românești din Giula.

Evenimentul s-a prelungit duminică după-amiază în Catedrala Episcopală cu un concert de colinde susținut de cele 3 coruri: Pro Musica, Medieșul Aurit și Corul din Curtici.

Ierarhul a adresat mulțumire celor trei coruri, oficialităților prezente și tuturor celor care au onorat invitația adresată. La final, a oferit pachete cu dulciuri tuturor coriștilor.

***

Corul Pro Musica a fost înființat în anul 1991 de Profesorul Gheorghe Flueraș din Arad, care a dirijat acest cor timp de două decenii: 1991-2011. Între realizările importante ale Corului din Giula se numără organizarea a șapte festivaluri de muzică sacră și opt festivaluri de muzică laică, la Giula, precum și participarea la numeroase concerte și festivaluri, în Ungaria, în România și în alte țări. Actualmente, corul este dirijat Adrian Bughi, ucenic al profesorului Gheorghe Flueraș.

Comentarii Facebook


Știri recente