Un restaurant din Atena este dedicat Sfântului Eufrosin Bucătarul

În capitala Greciei funcţionează sute de restaurante, însă doar unul poartă numele unui sfânt care în viaţa pământească a fost bucătar. „Fabrika tou Efrosynou” se află în cartierul Koukaki din centrul Atenei şi este dedicat Sfântului Eufrosin Bucătarul.  

Giorgos Gatsos, cel care a investit în restaurant, dar şi chef-ul unităţii alimentare, este absolvent al Facultăţii de Teologie din Belgrad şi a petrecut mult timp la mănăstirile din Muntele Athos.

Acolo a învăţat să gătească, dar s-a format şi duhovniceşte.

Icoana Sfântului Eufrosin în restaurantul din Atena. Foto credit: greece-is.com

El are evlavie la Sfântul Eufrosin încă din copilărie şi a fost inspirat de viaţa acestuia.

Cheful Giorgos Gatsos spune că întotdeauna când găteşte are în proximitatea sa icoana Sfântului Eufrosin.

 

View this post on Instagram

 

*RO: Din smerenie au izvorât toate virtuțile Sf. Eufrosin. „Vierme, nu om” se considera pe sine sfântul, potrivit sinaxarelor, deși se învrednicise a vedea raiul încă din viața trupească. *EN: All the virtues St Euphrosynus had sprang forth from humility. „I am a worm, and no man,” this is what the saint said about himself according to the Synaxarion, although he was vouchsafed to see the paradise from his earthly life. . . . #bineledestiut #thegoodtoknow #basilicainfographic #steuphrosynos #cook #monastic #monastery #virtues #saint #orthodox #orthodoxy #sfant #ortodox #ortodoxie #eufrosin #virtute #calugar #humility #smerenie #infographic #sinaxar #religiouseducation #education #learnmore #orthodoxchristian #orthodoxsaints #religie #bucatar #bucatarie #6lucruridespresfinti

A post shared by Basilica News Agency (@basilica.ro) on

Sfântul Eufrosin Bucătarul este cinstit în fiecare an în data de 11 septembrie. El îndeplinea ascultarea de bucătar la o mănăstire şi avea o viaţă duhovnicescă deosebită.

Sfântul Eufrosin este reprezentat în iconografie având în mână o ramură pe care se află trei mere datorită minunii pe care a înfăptuit-o. El a dăruit în vis unuia dintre preoţii aşezământului monahal trei mere, iar acesta din urmă le-a găsit în chilia sa după ce s-a trezit din somn.

Citeşte viaţa Sfântului Eufrosin aici.

Foto credit: Culinary backstreets

Comentarii Facebook


Știri recente