În capitala Greciei funcţionează sute de restaurante, însă doar unul poartă numele unui sfânt care în viaţa pământească a fost bucătar. „Fabrika tou Efrosynou” se află în cartierul Koukaki din centrul Atenei şi este dedicat Sfântului Eufrosin Bucătarul.
Giorgos Gatsos, cel care a investit în restaurant, dar şi chef-ul unităţii alimentare, este absolvent al Facultăţii de Teologie din Belgrad şi a petrecut mult timp la mănăstirile din Muntele Athos.
Acolo a învăţat să gătească, dar s-a format şi duhovniceşte.

El are evlavie la Sfântul Eufrosin încă din copilărie şi a fost inspirat de viaţa acestuia.
Cheful Giorgos Gatsos spune că întotdeauna când găteşte are în proximitatea sa icoana Sfântului Eufrosin.
Sfântul Eufrosin Bucătarul este cinstit în fiecare an în data de 11 septembrie. El îndeplinea ascultarea de bucătar la o mănăstire şi avea o viaţă duhovnicescă deosebită.
Sfântul Eufrosin este reprezentat în iconografie având în mână o ramură pe care se află trei mere datorită minunii pe care a înfăptuit-o. El a dăruit în vis unuia dintre preoţii aşezământului monahal trei mere, iar acesta din urmă le-a găsit în chilia sa după ce s-a trezit din somn.
Citeşte viaţa Sfântului Eufrosin aici.
Foto credit: Culinary backstreets