Un proiect de promovare a muzicii psaltice de tradiție bizantină, al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, vizează redescoperirea și introducerea în circuitul interpretativ a unor compoziții muzicale din secolele al XIX-lea și al XX-lea, aparținând Episcopului Gherasim Safirin.
Proiectul, intitulat „Psalmodia de tradiție bizantină veche: Origini și expresii contemporane în zona Moldovei”, se desfășoară în perioada aprilie-iulie 2025 cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.
Compozițiile în discuție reprezintă o contribuție originală a unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române la edificarea patrimoniului muzical de tradiție bizantină.
„Aceste compoziții oferă o imagine complexă asupra practicilor muzicale din perioada în care au fost compuse, fiind reprezentative atât pentru mediul academic și pentru experții în acest domeniu, cât și pentru orice persoană care apreciază muzica și arta de sorginte bizantină”, notează Arhid. Alexandru Oprea, coordonatorul de proiect.
Obiective
Pentru atingerea obiectivelor proiectului, se vor desfășura mai multe activități:
- digitalizarea manuscriselor muzicale compuse de Episcopul Romanului Gherasim Safirin;
- organizarea a 6 concerte, în cadrul cărora vor fi interpretate o parte din piesele compuse de Episcopul Gherasim Safirin al Romanului. Concertele vor fi susținute de Corul „Diaconia” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în Roman, Bacău, Piatra Neamț, Onești, Moinești și Sascut;
- desfășurarea a 2 ateliere de introducere în arta interpretativă a muzicii bizantine, susținute de Arhid. prof. Alexandru Ioan Tecucianu, în Liceele de Artă din Piatra Neamț și Bacău, în vederea familiarizării tinerilor pasionați de muzică cu tezaurul reprezentat de muzica sacră de tradiție bizantină.
În contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului dorește să aducă în atenția publicului aceste compoziții originale, pentru a sublinia în acest fel contribuția românească la edificarea patrimoniului imaterial al ortodoxiei universale.
Citește și Cine a fost Episcopul Gherasim Saffirin, „om al rugăciunii și chip al smereniei”
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu