Un profesor de neurologie a vorbit despre rugăciune la întâlnirea tinerilor ortodocși români din Germania

Tineri de diverse naționalități, un profesor de neurologie și doi ierarhi s-au numărat printre participanții la întâlnirea din acest an a Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG), desfășurată la Frankfurt am Main în perioada 7-9 octombrie. Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a susținut o conferință despre rugăciune.

Întâlnirea a fost găzduită de complexul de tineret DJH Jugendherberge din centrul Frankfurtului și parohia românească „Sf. Ap. Bartolomeu” din oraș.

Evenimentul a beneficiat de participarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord și a Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Invitatul manifestării a fost prof. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, care a susținut conferința „Codul etic al creierului și valoarea virtuților creștine”.

Întâlnirea a început vineri cu alocuțiuni introductive susținute de Părintele Teodor Tăbuș, vicepreședinte ATORG, de Părintele Mitropolit Serafim și de Părintele Episcop-vicar Sofian Brașoveanul și urmate de rugăciunile de seară, rostite alternativ de ierarhii, preoții și tinerii participanți.

Dimineața de sâmbătă a început cu Imnului României, „Deșteaptă-te române”, și a Imnului ATORG, „Iată cât este de bine să stăm ca frații împreună”.

Au susținut scurte alocuțiuni Yanki Pürsün, parlamentar al Landului Hessen, și Mihaela Feher, consul gerant al României la Bonn, care a subliniat importanța unității de cultură și credință a românilor din diaspora și din țară.

Rugăciunea: o perspectivă științifică

Întâlnirea ATORG de la Frankfurt a avut loc în perioada 7-9 octombrie 2022 și l-a avut ca invitat pe prof. dr. Constantin Dulcan. Foto: ATORG

A urmat conferința susținută de prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, despre care Preasfințitul Sofian a afirmat că a fost invitat „să ne explice cu termenii științei ceea ce noi susținem, sau am primit de la înaintașii noștri, în Biserică”.

„Având perspectiva științei asupra conceptelor noastre religioase, ne putem înțelege mai bine pe noi înșine și le putem explica mai bine oamenilor de lângă noi”, a mai spus ierarhul.

Pornind de la experiențe de zi cu zi, dar și cu ajutorul unor cercetări științifice minuțioase asupra creierului, prof. Dulcan a vorbit despre codul etic al creierului, exemplificând cum anume gândul bun se transmite cu mai mare rapiditate la nivelul reacțiilor corpului, comparativ cu gândurile, cuvintele și expresiile negative, ceea ce nu e nimic altceva decât o expresie la nivel fizic a conștiinței.

Fiecare idee, gând, cuvânt au o anumită greutate care se reflectă în fiecare celulă a omului, de aceea atitudinea noastră pozitivă, concentrarea asupra virtuților, a propagării binelui ne influențează decisiv viața, sănătatea, a spus neurologul. Există studii care demonstrează că omul religios are o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai armonioasă decât ateul sau indiferentul din punct de vedere religios.

Întâlnirea ATORG de la Frankfurt a avut loc în perioada 7-9 octombrie 2022 și l-a avut ca invitat pe prof. dr. Constantin Dulcan. Foto: ATORG

O altă abordare a fost aceea a „chimiei” gândurilor, profesorul explicând că gândirea pozitivă contribuie la eliberarea în creier a oxitocinei („hormonul păcii”), a dopaminei („hormonul plăcerii”), serotoninei și endorfinei („hormoni ai fericirii”). Aceasta întârzie procesul de îmbătrânire și prelungește viața.

Neurologul a vorbit și despre rugăciune, despre care a spus că „resetează” starea de sănătate, restabilind relația cu Dumnezeu și cu întregul univers.

Întâlnirea ATORG de la Frankfurt a avut loc în perioada 7-9 octombrie 2022 și l-a avut ca invitat pe prof. dr. Constantin Dulcan. Foto: ATORG

Pentru ca și tinerii părinți să poată audia conferința, în paralel a fost organizată o grupă de joacă dedicată copiilor, iar pentru aprofundarea celor audiate, echipa ATORG a organizat un stand cu publicații ale conferențiarului, la care s-a adăugat o paletă bogată de cărți religioase, produse de artizanat și articole pentru pangarul bisericilor.

În a doua parte a zilei de sâmbătă, participanții au vizitat centrul Frankfurtului, inclusiv domul în care se află moaștele Sfântului Apostol Bartolomeu.

De asemenea, participanții au vizitat atelierul de ie al Parohiei „Sf. Bartolomeu”, care funcționează de cinci ani cu sprijinul Părintelui Paroh Mircea Deac.

A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri adresate invitatului, urmată de participarea la slujba Vecerniei oficiată de cei doi ierarhi la biserica parohiei din Funckstr. 15 (Frankfurt West).

Ziua de duminică a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim împreună cu Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, cu Părintele Paroh Mircea Deac, cu Părintele Teodor Tăbuș și alți clerici.

Întâlnirea ATORG de la Frankfurt a avut loc în perioada 7-9 octombrie 2022. Au participat IPS Serafim și PS Sofian Brașoveanul. Foto: ATORG

Înainte de împărtășirea credincioșilor, Părintele Mitropolit Serafim le-a mulțumit participanților și l-a invitat pe profesorul Dumitru Constantin Dulcan să mai spună câteva cuvinte.

Neurologul și-a exprimat admirația pentru unitatea credincioșilor din parohie și pentru activitatea preoților din Diaspora, a mulțumit pentru buna organizare și și-a declarat admirația pentru atelierul de ie și pentru faptul că mulți credincioși vin la biserică în port popular chiar mai mult decât se întâmplă în parohiile din România.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească oferită de membrii Parohiei „Sf. Ap. Bartolomeu”. Copiii parohiei i-a primit pe ierarhi cu pâine și sare, iar părintele paroh i-a dăruit oaspetelui o icoană înfățișându-l pe ocrotitorul său, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Impresiile tinerilor

„Am legat prietenii, am învățat ce înseamnă să fii responsabil, dar cel mai mult (întâlnirea) mi-a arătat ce înseamnă să fii unit. Pentru mine, ATORG este ca o a doua casă, la care am să mă întorc cu fiecare ocazie”, a declarat după întrunire Elisa, o tânără de 18 ani din Mannheim.

„Pe lângă faptul că au venit tineri până și din Spania, Italia și România, am avut deosebita plăcere de a-l cunoaște și asculta pe domnul profesor Dulcan, care ne-a dezvăluit și explicat niște mecanisme extraordinare despre reprogramarea gândirii, despre forța cuvintelor și despre mecanismele surprinzătoare ale universului”, a declarat și Remus, un tânăr din Luxemburg.

„Prezența Înaltpreasfintiului Părinte Serafim, a Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul și a celorlalți preoți și diaconi a făcut ca atmosfera să fie foarte caldă și prietenoasă”, a declarat și Ștefan din Wuppertal.

Întâlnirea ATORG de la Frankfurt (7-9 octombrie 2022): Participanții au vizitat atelierul de ie al parohiei românești „Sf. Ap. Bartolomeu”. Foto: ATORG

Întâlnirea de la Frankfurt a avut loc după doi ani de pauză cauzați de pandemia de Covid-19. Următoarea întâlnire va fi organizată în 2023 la parohia românească „Sf. Ier. Spiridon” din Münster.

Foto: ATORG

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente