Un preot român oferă asistenţă duhovnicească militarilor canadieni

Părintele Daniel Sandu a fost acceptat recent ca preot ofițer pentru Batalionul de servicii din Saint-Hubert, iar principala lui misiune este aceea de a oferi asistenţă morală, spirituală și religioasă militarilor canadieni.

„El are acces privilegiat pe lângă militarii de toate gradele și este consilierul comandantului unității în problemele de acomodare religioasă, în dilemele etice și morale. De asemenea, prezidează evenimentele speciale, serviciile religioase precum și alte ceremonii”, a declarat Nancy Harnois, ofițerul ce a prezidat ceremonia în care părintele Sandu a depus jurământul.

Evenimentul a avut loc în 7 martie la Centrul de recrutare din Montreal, în prezenţa a doi ofițeri de grad superior.

La ceremonia de înrolare a fost prezent, în mod special, Maiorul Michel Rivard, responsabilul preoților militari din Brigada 34 a Canadei, care a adresat felicitări părintelui Daniel și și-a exprimat încrederea că acesta își va împlini cu succes noua responsabilitate, informează Episcopia Ortodoxă Română a Canadei.

Părintele Daniel a fost înrolat ca preot militar (aumônier) în grad de căpitan în Forțele Armate Canadiene după un lung proces de evaluare a diplomelor, experienței și competențelor personale.

Părintele slujeşte la Parohia Sf. Gheorghe din Saint-Hubert începând cu anul 2005.

Din 2015 lucrează ca asistent spiritual în instituţiile pentru persoane vârstnice şi aflate în pierdere de autonomie (CHSLD).

Rolul preoților/capelanilor militari

Capelanii sunt responsabili pentru asigurarea îngrijirilor religioase și pastorale a membrilor Forțelor Armate Canadiene (FAC) și a familiilor acestora, indiferent de denominațiunea lor religioasă.

Ei au acces privilegiat la membrii FAC de toate gradele, nu au autoritate de comandă și nu au voie să poarte armă conform Convențiilor de la Geneva.

Principalele lor responsabilități sunt:

  • Prezidează evenimente speciale, servicii religioase și ceremonii;
  • Îl consiliează pe ofițerul comandant în probleme de acomodare religioasă, dileme etice, precum și în probleme de morală și de etică ale unității;
  • Asigură legătura cu grupurile confesionale civile și cu liderii religioși / spirituali;
  • Îndrumă pe militari către alți furnizori de asistență medicală, cum ar fi asistenții sociali, psihologi sau personalul medical;
  • Acordă îngrijiri corespunzătoare după un incident grav;
  • Informează pe cel apropiat membru al unui militar atunci când situația o cere;
  • Pune în practică cunoștințele despre administrația militară generală și despre politicile specifice filialei de capelani.

Foto credit: Arhivă Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente