Un preot maramureșean din diaspora îl evocă pe Arhiepiscopul Justinian: „părinte protector al neamului”

Arhiepiscopul Justinian Chira este preţuit şi evocat de ucenici din toate colţurile lumii. Maramureşean de origine, Părintele Gabriel Pop de la parohia românească din Zeebruges, Belgia, a trimis redacţiei Basilica.ro câteva gânduri despre „Voievodul spiritual al Maramureşului”.

„Trăiam Sfintele Liturghii și predicile sale ca pe nişte evenimente duhovniceşti, existențiale, revelatoare și cereşti”, spune pr. Gabriel Pop.

Clericul îl numeşte „un mare părinte care a îmbrățișat timpul istoric și grelele momente ale vieții trăite sub diverse regimuri” potrivnice Bisericii.

„Înaltpreasfinţia Sa a captat lumina dumnezeiască și a dăruit-o celor flămânzi «de iubire și de sens», după cum bunul său prieten, monahul Nicolae Steinhardt de la Rohia, definea rostul căutării noastre. De la o vârstă fragedă, a fost hărăzit rolului de părinte protector al neamului său”.

Pr. Gabriel Pop slujeşte în parohia Zeebrugge din Belgia. Foto credit: Facebook/Dan Pascariu

Părintele Gabriel Pop evidenţiază jertfelnicia arhiepiscopului şi dragostea pentru cei încredinţaţi spre păstorire.

„Nenumărate greutăți omenești și supraomenești au fost puse pe umerii săi, și totuși părintele Justinian a mers de mână cu această tânără țară România, cu doar trei ani mai mare decât el, și a crescut generații pe care le-a ferit de haosul istoriei încercând să păstreze intactă credința din inima fiecăruia”.

Clericul şi-a reamintit momentele petrecute în preajma Înaltpreasfinţiei Sale, mai cu seamă slujbele la care a asistat.

„Pe bună dreptate, era imposibil să te retragi din fața luminii dăruite prin Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian. Oamenii renăşteau prin cuvântul său încărcat de taină și iubire pentru aproapele. (…) Ne-a cunoscut pe toți, mai bine decât ne cunoaştem fiecare, iar rugăciunile sale ne-au purtat pe toți spre desăvârșire. Domnul să îi dăruiască viață veșnică!”

Portretul realizat de părintele Gabriel Pop este concis: „Călugăr cărturar și stareț cu viață sfântă, predicator harismatic, păstor cu dragoste aprinsă față de Hristos-Dumnezeu și față de preoți și turma păstorită, rugător de foc neobosit și mijlocitor fierbinte în fața Bunului Dumnezeu pentru noi toți”.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente