Părintele Gabriel Cazacu este unul dintre cei mai înflăcăraţi suporteri ai echipei naţionale de rugby. Nu ratează confrunătrile „Stejarilor” şi are locul lui în tribună la fiecare meci al naţionalei.
Preotul slujeşte în Biserica Parc Domenii – Mănăstirea Caşin, aflată în imediata apropiere a stadionului. Înainte de meciuri, rugbiştii români trec de fiecare dată pe la biserică.
„Vin la biserică înaintea competiţiilor internaţionale şi avem o relaţie deschisă, de suflet”, a declarat părintele pentru Sport.ro.
Preşedintele Federaţiei Române de Rugby l-a invitat pe părintele Gabriel la sediul instituţiei şi i-a oferit un tricou al naţionalei. Legătura dintre rugbişti şi cleric este una apropiată, spune Alin Petrache.
„Vine la meciuri, ne spovedeşte, ne împărtăşeşte”.
Atât vechiul stadion, cât și cel nou au fost proiectate astfel încât biserica să poată fi văzută de pe teren.
Sunetul clopotelor, parteneriat spiritual
Părintele a explicat de ce sunt trase clopotele la Cașin în timpul meciurilor de rugby de la Arcul de Triumf.
„Toate slujbele de seară coincid cu programarea meciurilor de rugby pe acest stadion. Slujba de vecernie, care precede Liturghia de a doua zi, începe la ora 17:00. Aproape toate meciurile internaționale ale Stejarilor încep la ora 17:00. Am sesizat acest lucru și eu și cei din conducerea Federației Române de Rugby, cu care sunt prieten de ani de zile. Am sesizat coincidența asta fericită și de atunci n-o mai numim coincidență, o numim parteneriat spiritual. Mai multe țări cu care jucăm acest sport nobil sunt ortodoxe, spre exemplu Georgia și Rusia, și atunci nu mai era doar o întâlnire rugbistică”, a declarat pr. Cazacu pentru Newsweek.
Echipa națională de rugby a României este una dintre cele mai puternice echipe europene de rugby dintre cele aflate în afara Turneului celor 6 Națiuni. Numele jocului provine de la orașul englez omonim, locul unde au fost trasate pentru prima dată regulile acestui sport.
Pe teritoriul ţării noastre, rugby-ul a fost practicat începând cu anul 1909, însă primul meci oficial a avut loc în data de 8 septembrie 1913.
Cupa Sfântul Antim Ivireanul
Există şi o competiţie de rugby care poartă numele Sfântului Antim Ivireanul şi se dispută, din anul 2002, între România şi Georgia.
Motivul pentru care a fost ales numele Sfântului Antim a fost explicat de Federaţia Română de Rugby (FRR).
„Având în vedere că suntem două popoare ortodoxe pentru care credința este un pilon important în devenire, Antim Ivireanul reprezenta cel mai bine legătura între cele două țări, pe care le-a ajutat la fel de mult”, se menționează într-o informare transmisă redacției de FRR.
Mănăstirea Caşin
Biserica Parc Domenii îmbină stilul brâncovenesc, având coloane la intrare, cu cel bizantin, vizibil în mozaicurile şi planul de cruce greacă centrată, arhitectura înaltă şi spaţioasă.
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a Parohiei Parc Domenii din Capitală mai este cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Cașin sau Biserica Mănăstirii Cașin datorită străzii adiacente locașului de cult care poartă numele localități Mănăstirea Cașin din județul Bacău unde s-au purtat mai multe lupte în Primul Război Mondial.
Începând cu anul 2007, biserica Parohiei Parc Domenii a fost ridicată, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la rangul de Paraclis patriarhal.
Foto credit: FRR.