Un nou locaş de cult pentru credincioşii parohiei Dărăști Filipescu

Credincioşii Parohiei Dărăști Filipescu, din comuna Dărăşti-Ilfov, se vor ruga începând de astăzi, 18 octombrie 2015, într-un nou locaş de cult. Biserica aflată încă în construcţie a fost binecuvântată duminica aceasta, cu Agheasmă Mare, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal. După slujba de binecuvântare, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Romică Macovei, Protoiereul Protopopiatului Ilfov Sud, părintele paroh Chiriţoiu Ciprian Valentin, preoţi şi diaconi.

„Astăzi, 18 octombrie, s-a oficiat slujba de sfinţire mică a bisericii cu hramul «Sfântul Nicolae» din localitatea Dărăşti-Filipescu. Construcţia noii biserici a început în anul 2003, actualmente fiind finalizată la «roşu», ea fiind edificată cu sprijinul autorităţilor locale, dar şi cu ajutorul enoriaşilor”, a precizat părintele protoiereu Romică Macovei.

La slujbă au participa numeroşi credincioşi din cadrul Parohiei Dărăşti, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie în care ni se prezintă Învierea fiului văduvei din Nain. De asemenea, la final, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe cei care s-au implicat în sprijinirea lucrărilor de edificare ale acestei biserici.

„Preasfinţitul Părinte Varlaam ne-a îndemnat ca şi de acum încolo să fim solidari şi să facem din biserică un «colţ de rai» pe pământ pentru că biserica nu reflectă strălucirea pământească, ci strălucirea raiului şi a Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ”, a precizat părintele paroh Chiriţoiu Ciprian.

Până acum sfintele slujbe au fost oficiate într-o capelă improvizată.

„Momentul de astăzi încununează o aşteptare de 38 de ani de când parohia noastră nu mai are biserică, deoarece vechiul locaş de cult s-a dărâmat la cutremurul din 1977. Până acum s-a slujit într-o capelă improvizată. Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu, Maica Domnului şi Sfântul Nicolae să ne putem muta în biserica nouă după 12 ani de la începerea construcţiei. A fost un moment important pentru comunitatea noastră”, a mărturisit părintele paroh.

Distincţii pentru ostenitori

La final, au fost oferite, în semn de preţuire, mai multe distincţii persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor la această parohie. Părintele paroh Chiriţoiu Ciprian a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Consiliului Local din Dărăşti i-a fost acordată Diploma Omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie, iar Consiliului şi Comitetului Parohial le-a fost acordată Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.

***

În jurul anului 1880 a fost construită o biserică de cărămidă pe temelie de piatră. Din păcate, marele cutremur din anul 1977 a avariat grav lăcaşul de cult. În anul 1984 s-a construit o capelă provizorie, folosindu-se o parte din materialele recuperate de la vechea biserică. În anul 2003, s-a început construirea noii biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente