Un nou consilier cultural la Arhiepiscopia Bucureştilor

Din data de 01 martie 2016, funcția de consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi preluată de părintele prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan, informează Ziarul Lumina.

Părintele Mihail-Simion Săsăujan este profesor la disciplina istoria Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București și paroh la Biserica Albă din Capitală.

S-a născut la 9 mai 1967 şi a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1990), apoi cursurile de masterat (1994) și doctorat (1996) ale Facultății de Teologie Catolică a Universității din Viena (Austria), unde a obţinut titlul de doctor în teologie, în decembrie 1996.

Este autorul a numeroase volume, traduceri și studii de istorie bisericească, coautor la mai multe volume colective, membru și director de proiecte de cercetare științifică naționale și inter­na­ționale, conferențiar la univer­si­tăți de prestigiu și la simpozioane din străinătate, membru în comitete redacționale ale unor reviste și publicații teologice. Dintre volumele semnate de părintele Mihail-Simion Săsăujan amintim: „Politica bisericească a Curții din Viena în Transilvania” (1740-1761), Cluj-Napoca, Ed. Presa Universitară Clujeană, 2002; „Habsburgii și Biserica Ortodoxă din Imperiul austriac (1740-1761). Documente”, Cluj-Napoca, Ed. Presa Universitară Clujeană, 2003; „Academia de teologie ortodoxă din Arad în perioada interbelică. Contribuții la istoria învățământului teologic românesc”, Arad, Ed. Uni­ver­si­tății Aurel Vlaicu 2004; „Biserică, națiune și putere de stat (secolele XVIII-XX). Con­tribuții documentare la Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, București, Ed. Univer­sității din București, 2013; „Autonomia bisericească și națională a schitului chinovial Prodromu de la Muntele Athos (1870-1890): documente”, București, Ed. Basilica, 2016.

Domeniile predilecte de cercetare ale părintelui profesor Mihail-Simion Săsăujan sunt: rela­ția Stat-Biserică în monarhia austriacă în secolul al XVIII-lea, cu referire specială la românii din Transilvania, relația Na­țiune-Biserică în monarhia austriacă în secolul al XIX-lea, relația Stat național independent-Biserică națională autocefală în România secolului al XIX-lea, relația Stat-Biserică în timpul regimului de stat comunist și subiecte privitoare la organizarea bisericească și învăță­mântul teologic.

În legătură cu planurile de viitor în noua calitate de consilier eparhial, părintele Săsăujan a declarat: „Am răspuns pozitiv la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a ocupa acest post de consilier. Sunt con­știent de responsabilitatea mare a acestei funcții care vizează dinamica activității culturale și misionare la nivel eparhial. Îmi voi desfășura activitatea pe următoarele direcții: coordonarea acti­vi­tă­ții administrative specifice Sectorului cultural și comunicații media și a activi­tăților cultural-misionare în cadrul Arhiepiscopiei Bucu­reș­tilor; coordonarea activi­tă­ții editoriale la nivelul redacției revistei mitropolitane „Glasul Bisericii”, în sensul continuării eforturilor depuse pentru relansarea acesteia și aducerea ei la zi; Coordonarea activității Editurii mitropolitane Cuvântul Vieții, pe culoare specifice deja existente și altele noi”.

Comentarii Facebook


Știri recente