Un nou așezământ monahal în Episcopia Tulcii

Ca mărturie a credinței ortodoxe propovăduite și mărturisite pe meleagurile dobrogene, la marginea Pădurii Babadag, în localitatea tulceană Baia, s-a înălțat acum câțiva ani un așezământ monahal. În prezent, se lucrează la finisarea interioară a bisericii și a paraclisului.

Mănăstirea Codru din Episcopia Tulcii a fost înființată în anul 2005 la inițiativa singhelului Victorin Tudor, actualul stareț. Piatra de temelie a bisericii mari a fost așezată de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la 1 aprilie 2007. „Mânat de dorința de a lăsa ceva în urma mea, fiind și în apropierea locurilor natale, am primit binecuvântarea ierarhului pentru a ridica acest așezământ monahal pe terenul donat de către Primăria comunei Baia. La început, am fost trei viețuitori. Adăpost ne-a fost o baracă din placaj, iar lăcaș de rugăciune, un paraclis din placaj, ce se afla pe locul actualului paraclis, a cărui piatră de temelie a fost așezată de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, la 14 iunie 2012. Până în prezent, s-a finalizat construirea atât a bisericii mari, cu hramul «Intrarea Domnului în Ierusalim», cât și a paraclisului cu hramul «Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului», sărbătorit la 31 august, precum și a unui corp de chilii. De asemenea, s-a reușit pictarea icoanei hramului pe fațada bisericii mari în tehnica mozaic, placarea cu piatră și finalizarea mobilierului”, a precizat singhelul Victorin Tudor, starețul nou-înființatei Mănăstiri Codru.

Părintele Victorin Tudor a mai explicat că paraclisul a fost construit aproximativ în același timp cu biserica mare, întrucât, săvârșindu-se Sfânta Liturghie zilnic, iarna este mai greu și mai costisitor de încălzit edificiul ecleziastic cel mare.

Șantierul de la Mănăstirea Codru continuă și astăzi prin derularea lucrărilor de finisare la biserică și paraclis. În viitor, starețul Mănăstirii Codru dorește să ducă la împlinire și celelalte proiecte, precum demararea, după uscarea pereților bisericii mari și ai paraclisului, a lucrărilor de pictură în tehnica „al fresco”, continuarea corpului de chilii și înființarea unui muzeu ce va cuprinde icoane, vase liturgice și alte obiecte ce aparțin mănăstirii. La așezământul monahal din localitatea tulceană Baia, viețuirea este de obște, fiind doi ieromonahi, un monah și un frate. Mănăstirea Codru se află situată între Babadag și Baia, la aproximativ 100 m de drumul E87. La intrarea pe drumul mănăstirii se află o troiță în stil grecesc. (Articol semnat de Ioan Bușagă și publicat în cotidianul „Ziarul Lumina” din data de 10 august 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente