Un monument dedicat Centenarului Marii Uniri a fost inaugurat la Onești

În municipiul Oneşti a fost inaugurat joi, 24 mai, un monument dedicat Centenarului Marii Uniri, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Dezvelirea monumentului a prilejuit ample manifestări religioase şi culturale. Un sobor de preoţi condus de Arhim. Serafim Huzdup, delegatul chiriarhal la eveniment, a oficiat o slujbă de Te Deum, urmată de pomenirea eroilor neamului.

Au fost rostite alocuţiuni atât de oficialităţile locale, cât şi de reprezentanţii Bisericii. Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost citit de preotul Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Romanului și Bacăului.

Ierarhul a semnalat în mesaj faptul că „aceste monumente funerare vor da mărturie generațiilor viitoare despre semnele răstignirii și reînvierii ce pot fi văzute pe trupul istoriei zbuciumate a neamului românesc”.

El a îndemnat „să înălțăm înaintea lor o rugăciune în încercarea de a recupera istoria și a răscumpăra timpul, căci ridicarea unor astfel de monumente este modul în care am ales să spunem celor ce și-au găsit liniștea în pământul Împărăției Cerurilor că nu i-am uitat și că le suntem recunoscători”.

Totodată, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a înmânat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim diplome de excelență tuturor celor care au sprijinit organizarea evenimentelor comemorative.

În contextul momentului comemorativ, Consiliul Local Onești a premiat șase veterani de război, iar reprezentanți ai instituțiilor implicate în acest eveniment au depus coroane de flori la monumentul eroilor.

Comentarii Facebook


Știri recente