Un mod de a ne feri mintea de împrăștiere la rugăciune

Cunoaștem toți, în mare, ce este metanierul sau șiragul de mătănii. Am văzut la cei apropiați sau purtăm noi înșine unul. Cu toate că îl purtăm, însă, ar trebui să știm că el nu e nici un talisman ori amuletă și nu are nici un rol magic sau vreunul legat de superstițiile noastre.

El este un instrument creat, se pare, cândva în secolul al IV-lea, de Avva Pahomie cel Mare, pentru a ajuta monahii în practicarea metaniilor și a rugăciunii inimii. Părinții ne învață, din experiența lor, că metanierul ajută la concentrarea minții asupra rugăciunii, ferindu-ne de împrăștiere.

Atunci când primește haina călugărească, în timpul slujbei tunderii în monahism, noul monah primește și metanierul. Nu numai călugării folosesc metanierul, ci și clericii căsătoriți sau mirenii.

Nodurile metanierelor sunt împletite în asa fel încât firul de lână să se suprapună mereu în formă de cruce. La capătul șiragului de noduri se află o Sfântă Cruce. La unele metaniere mai mari, din 50 în 50 de noduri se află câte o biluță de lemn. Numărul acestora nu este important, contând doar pentru împlinirea unui eventual canon primit de la duhovnic.

Comentarii Facebook


Știri recente