Un exemplar din Cazania Sfântului Varlaam este expus la Alba Iulia

Un exemplar din Cazania Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, este expus în Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în cadrul expoziţiei Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos vernisată vineri 12 iulie.

Cazania este cea mai însemnată lucrare a Sfântului Varlaam și, în același timp, una din cele mai de seamă din istoria vechii culturi românești, apărută la Iași în 1643.

Scrisă în româneşte, dar cu alfabet chirilic, Cazania a fost tipărită într-un tiraj de circa 1.000 de exemplare la Tipografia Domnească a bisericii „Trei Ierarhi” din Iaşi.

Are 506 file, ilustrate cu numeroase gravuri, reprezentând scene biblice, chipuri de sfinți la care se adaugă inițiale înflorate, frontispicii, viniete, podoabe finale.

Cartea are două părți. Partea întâi cuprinde 54 de cazanii la duminici, iar partea a doua cuprinde 21 de cazanii la diferite sărbători.

Considerată de Nicolae Iorga, drept opera cea mai populară a epocii noastre vechi, ea conține primele versuri în limba română, intitulate Stihuri în stema domniei Moldovei.

Expoziţia Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos

De asemenea, expoziția reunește o seamă de icoane românești, lipovenești și grecești, dar și o seamă de exemplare de carte veche tipărită și manuscris din colecția muzeului eparhial al Dunării de Jos restaurate în laboratorul acestuia.

Alături de cazanie sunt expuse: Apostolul domnitorului Constantin Brâncoveanu – 1704, Dumnezeieștile și Sfintele Liturghii a lui Constantin Mavrocordat – 1741, Biblia de la Blaj – 1795, Ceaslovul de la Brașov – 1835, Sfânta Evanghelie a lui Antim Ivireanu – 1693, două manuscrise de muzică psaltică realizate la începutul secolului XX etc.

Demersul acestei expoziții itinerante organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos și de parteneri, se numără printre acțiunile culturale și educative ale eparhei în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial şi comemorativ 2019.

Expoziția Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos va putea fi vizitată la Museikon din Alba Iulia până la sfârșitul lunii august urmând ca în luna septembrie să fie vernisată la Muzeul Bistrița, iar apoi la Muzeul Orașului Oradea și la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Organizată de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității creștine de la Dunărea de Jos în colaborare cu Asociația culturală Octavian Smigelschi din Sibiu, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Național Brukenthal, expoziția itinerantă se află la ce-a de-a doua ediție după ce la începutul anului acestuia a fost expusă la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia.

Foto credit: Muzeul Național Brukenthal/Alexandru Chituţă

Comentarii Facebook


Știri recente