Un edificiu monastic bizantin încredințat Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

În data de 18 iulie 2008, Episcopia Ortodoxă a Italiei a primit spre folosință și conservare, în persoana Preasfințitului Episcop Siluan, Monumentul Național ‘Sf. Ioan Theristis’, din partea primăriei orașului Bivongi (Calabria, Italia).

Acest monument cuprinde un complex monastic de origine bizantină care are o biserică în stil bazilical din secolul al XI-lea și câteva corpuri de chilii.

Duminică, 20 iulie, la Praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinția sa, împreună cu P.Cuv. Pr. Nicodim (Burcea), Starețul Mănăstirii „Buna-Vestire” de la Benevento (Italia) și Exarhul mănăstirilor din Episcopia Italiei, și cu P.Cuv. Pr. Melchisedec (Ungureanu), Starețul Mănăstirii Lupșa (Arhiepiscopia Alba-Iuliei), a săvârșit prima Sfântă Liturghie în biserica Sfântului Ioan „Secerătorul” (gr. Theristis), în prezența mai multor monahi și monahii și a unui grup de credincioși veniți din împrejurimi.

Monumentul a fost cedat Episcopiei Italiei în comodat gratuit pe o perioadă de 99 de ani și este situat în Insula Bizantină din Valea Stilarului, declarată ‘Zona Sacra’, fiind primul restaurat dintre cele peste 40 de edificii monastice care existau la începuturile celui de-al doilea mileniu creștin în această parte a Italiei Meridionale.

Monumentul urmează să funcționeze ca mănăstire de monahi, înscriindu-se astfel în continuitate vie cu ceea ce a reprezentat el până în urmă cu mai bine de 300 de ani.

DEPARTAMENTUL DE INFORMARE, MASS MEDIA ȘI RELAȚII PUBLICE AL

EPISCOPIEI ORTODOXE ROMNE A ITALIEI

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…