Un detaliu din Evanghelie: De ce „i-a silit” Iisus pe ucenici să urce în corabie – explică PS Benedict

Când i-a silit să intre în corabie, Mântuitorul voia să-i ferească pe ucenici de un lucru foarte periculos pentru om: cinstea peste măsură, slava deșartă, a spus duminică PS Benedict Bistrițeanul făcând referire la primul verset din Evanghelia zilei.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a precizat că evenimentul prezentat în Evanghelie a avut loc imediat după Înmulțirea Pâinilor.

„Când te afli într-o țară săracă în care a avea cele necesare nu e de la sine și te afli în fața unui Personaj pe care nu-l știi foarte bine, dar El te hrănește din nimic, mai mult, îți grăiește așa cum nu ai auzit niciodată încât aproape că nu-ți mai vine să mănânci, care ar fi atitudinea ta vizavi de Domnul și de însoțitorii Lui?”.

„I se urcă la cap”

Probabil că și noi, ca și cei de atunci, am fi avut această tendință să ne prosternăm în fața Lui și să dăm ucenicilor Săi cinste peste măsură, a explicat ierarhul reflectând la acest pericol.

„Când Dumnezeu te pune în frunte, într-o instituție sau alta, când ai subalterni mulți, când ai oameni mulți în jur care doresc să-ți facă pe plac numai ca să intre în grațiile tale este pericolul de a te înălța peste măsură nefondat și nefolositor”.

De aceea Domnul „îi silește” efectiv pe ucenici să urce în corabie. Pentru ca nu cumva cei care au fost hrăniți prin intermediul lor să-i cinstească peste măsură.

„Omul, atunci când primește cinste peste măsură, nu poate să o gestioneze. La noi, în grai popular se și spune: «I se urcă la cap». Când cineva primește o poziție înaltă și nu știe s-o gestioneze se poate transforma de nerecunoscut”.

De aceea, Domnul îi ferește pe Apostoli de pericolul foarte mare al înălțării peste măsură, al trufiei și de al căderii care se poate întâmpla de pe urma înălțării acesteia forțate.

„La ce folos să fii cinstit?”

PS Benedict a relatat că în continuarea stării de bine a Apostolilor, a sentimentului de siguranță a poziției, aceștia urmau să treacă printr-o stare de pericol, de părăsire în mijlocul valurilor.

„La ce folos să fii cinstit de foarte multă lume în aceste momente când barca ta stă să se răstoarne”, a întrebat retoric părintele episcop.

Predica a fost rostită de PS Benedict în Parohia Țagu, județul Bistrița-Năsăud. Ierarhul s-a aflat duminică la Țagu pentru a resfinți lăcașul de cult al comunității în urma unor ample lucrări de restaurare. Vezi detalii pe site-ul Radio Renașterea.

Ascultă predica integral:


Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa

Comentarii Facebook


Știri recente