Un consilier al eparhiei Sucevei a vorbit la Parlament despre sprijinul pentru cei afectați de războiul din Ucraina

Părinte Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului Relații cu Minoritățile al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a vorbit la o masă rotundă organizată, la Palatul Parlamentului din Capitală, de Uniunea Ucrainenilor din România în parteneriat cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Părintele consilier a oferit date despre sprijinul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a acordat refugiaților din Ucraina sosiți pe teritoriul României și persoanelor afectate de războiul din Ucraina.

Sprijinul a fost consistent în ajutoare de alimente și îmbrăcăminte, în organizarea de transporturi umanitare pe teritoriul României, în Ucraina și în Republica Moldova, în campanii de donare de sânge pentru răniții de război din Ucraina.

Părintele Mihai Cobziuc a subliniat numărul mare al locurilor de cazare identificate în Biserică, în mare parte cu servicii de masă incluse, precum și deschiderea și rapiditatea cu care s-au organizat mănăstirile, parohiile, centrele sociale și simplii credincioși, pentru a găzdui refugiați, în mult cazuri, femei cu copii mici.

Uniunea Ucrainenilor din România și Grupul Minorităților Naționale din Parlamentul României au organizat marți, 27 februarie 2024, la Palatul Parlamentului, Masa rotundă „730 de zile de război în inima Europei: consecințe, realități și perspective în plan regional și mondial”. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a pus la punct un program de sprijin chiar din primele zile de la izbucnirea războiului, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, fiind constituit  un comitet din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a găsi cele  mai eficiente măsuri de sprijin și ajutor multiplu refugiaților ucraineni sosiți pe teritoriul țării noastre dar și cetățenilor rămași în Ucraina”, a afirmat clericul.

„Sigur, era bine să nu fi avut astfel de ocazii dureroase, dar fiindcă totuși au avut loc, s-a dovedit că poporul român, profund creștinat, este milostiv. Și această milostivire, această sensibilitate față de omul aflat în suferință s-a exprimat și în dărnicie, în bunătate, în sensibilitate deosebită pentru a ajuta pe vecinii ucraineni care se află într-o situație foarte dramatică.”

Să înmulțim rugăciunea

„Totodată, suntem chemați să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu, ca să înceteze războiul și să fie pace în Ucraina și în lume, pentru ca refugiații să poată să se întoarcă în patria lor”, a mai transmis Pr. Mihai Cobziuc.

Masa rotundă s-a intitulat „730 de zile de război în inima Europei: consecințe, realități și perspective în plan regional și mondial”. Evenimentul a inclus un moment de reculegere în memoria victimelor conflictului și vernisajul unei expoziții realizate în parteneriat cu agenția de presă Agerpres.

În cadrul evenimentului de marți, 27 februarie 2024, a fost inaugurată și expoziția Agerpres intitulată „730 de zile de război în inima Europei: consecințe, realități și perspective în plan regional și mondial”. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Manifestarea a reunit peste 100 de oficialități, parlamentari, diplomați, reprezentanți ai administrației publice locale din România, Ucraina și Republica Moldova, personalități ale mediului academic și cultelor religioase, experți și membri ai comunității ucrainene.

Discuțiile s-au concentrat pe cooperarea trilaterală și sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova, perspectivele de integrare europeană ale Ucrainei și Republicii Moldova, agresiunea rusă ca amenințare la adresa stabilității, securității și democrației în regiune, implicarea diasporei în sprijinirea Ucrainei și reconstrucția și consolidarea Ucrainei.


Războiul din Ucraina a luat viețile a 31.000 de soldați ucraineni, conform guvernului de la Kiev, sau 70,000, conform estimărilor oficialilor SUA citați de New York Times. Numărul victimelor din rândul civililor este estimat de ONU în jurul cifrei de 10.000 de persoane.

Războiul a făcut și peste 10 milioane de refugiați, din care 3,7 milioane refugiați interni și 6,5 milioane de refugiați peste granițe. Mulți au fost doar în tranzit la noi. În prezent, România găzduiește aproximativ 135.000 de refugiați din Ucraina.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente