Un cleric de la Mănăstirea Putna, primul doctor în Drept Canonic al Facultății de teologie din Cluj

Prima teză de doctorat la disciplina Drept Canonic, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, a fost susținută marți de protos. Iustin Taban, viețuitor, ghid muzeal și consilier juridic al Mănăstirii Putna.

Lucrarea, intitulată „Regimul canonic al voturilor monahale în Biserica Ortodoxă Română și interferențele lor cu legislația civilă”, a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”, sub îndrumarea pr. Patriciu Vlaicu, titularul catedrei de Drept Canonic Ortodox.

„Miza lucrării este o mai bună înțelegere a locului canonic al monahilor în Biserică, între stările constitutive ale ei – «clerici, monahi și mireni» (art. 1 din Statutul Bisericii), dar și în societate, prin observarea felului în care monahii își pot exercita drepturile civile ca cetățeni, într-un mod care să corespundă disciplinei monahale”, a explicat protos. Iustin Taban.

Lucrarea este alcătuită din patru părți. Primele două capitole tratează evoluția istorică și canonică a integrării monahilor sub autoritatea episcopului, începând cu Sinodul al 4-lea de la Calcedon (451), precum și asumarea treptată a voturilor monahale în cadrul rânduielilor existente în tradiția liturgică a Bisericii.

Următoarele două capitole sunt dedicate analizei modului în care voturile monahale (sărăcia, fecioria, ascultarea) interacționează cu drepturile și libertățile civile și felul în care acestea pot înceta.

„Subiectul ales este unul inedit, căci istoriografia noastră bisericească din ultimele decenii s-a preocupat mai ales de latura misionară și de spiritualitate a monahismului, și mai puțin de dimensiunea lui canonică”, a declarat protos. Iustin Taban.

Comisia de evaluare a fost prezidată de pr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, împreună cu pr. Patriciu Vlaicu, coordonatorul lucrării, pr. Georgică Grigoriță, Facultatea de Teologie din București, pr. Emilian-Iustinian Roman, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și conf. Liviu-Marius Harosa, UBB Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea jurământului de credință în paraclisul Facultății.

Teza a fost depusă la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, iar rezumatul acesteia poate fi accesat pe pagina web a Institutului de Studii Doctorale al UBB.

Foto credit: Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente