Un centru de consiliere pentru dependenți din Protoieria Botoșani desfășoară activități de prevenție în liceele din județ

Centrul de consiliere și tratare a persoanelor afectate de adicții „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Protopopiatului Botoșani desfășoară, în perioada 19 februarie-3 iunie 2024, acțiuni de prevenție în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Specialiștii centrului vor susține sesiuni de informare și dialoguri cu liceenii din Botoșani, Flămânzi și Vorona.

Tinerii vor putea participa cu lucrări și la Simpozionul „Adicțiile și efectele lor”, care se va desfășura la finalul campaniei, în 3 iunie, la sediul Protopopiatului Botoșani. La simpozion vor participa specialiști în domeniul adicțiilor, preoți, membri ai grupurilor de suport, voluntari și elevi. Cele mai bune lucrări ale elevilor vor fi premiate.

Campania își propune să ajungă la aproximativ 3.000 de adolescenți din județ, pentru a-i informa cu privire la pericolul comportamentelor care dau dependență și al consumului de substanțe care au acest efect.

„În contextul lumii de astăzi este important, ca tinerii, cei mai afectați de aceste patologii, să înțeleagă cauzele profunde care conduc spre adicție, pericolul lor dar și existența unei posibile vindecări, recuperări, pentru persoanele deja afectate”, transmite preotul Andrei Manolea, directorul Centrului de consiliere și tratare a persoanelor afectate de adicții „Sfântul Apostol Andrei” din Botoșani.

„Dintotdeauna știm că prevenția stă la baza evitării situațiilor de risc.”

„Cele mai multe persoane care au evitat consumul de substanță sau comportament adictiv sunt cele care au participat la o acțiune de prevenție sau care și-au însușit pe orice altă cale informații despre pericolul la care se expun atunci când intră în contact cu substanțe sau comportamente care creează dependență”, mai transmite Părintele Andrei Manolea.

Programul activităților, pe licee, poate fi consultat aici. Lucrările elevilor care vor să participe la simpozionul final pot fi înscrise de profesorii de Religie aici (maximum 10 lucrări per profesor).

Lucrările pot fi predate și la Secretariatul Protopopiatului Botoșani în 7 zile de la data desfășurării activității de informare (pentru liceele programate în mai, nu mai târziu de 31 mai 2024).

Tinerii cu vârste între 15 și 34 de ani înregistrează cea mai mare rată de consum de substanțe psihoactive, conform celor mai recente studii europene. Creșterea ratei de consum în ultima lună raportată de respondenții la studiu poate indica apariția unui nou val de consumatori, se arată într-o notă a Secretariatului General al Guvernului României.


Anul 2024 este Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. În această categorie sunt incluși și dependenții și persoanele cu probleme mentale. Biserica Ortodoxă Română, prin eparhiile, protopopiatele și parohiile ei, are activități și preoți de caritate dedicați pentru aceste categorii de persoane.

În contextul Anului omagial 2024, Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române a inaugurat o rubrică de informare despre dependența pe pagina de Facebook, sub hashtagurile #InDependent și #LiberSăNuConsum.

Foto credit: Protopopiatul Botoșani

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente