Un bust al Regelui Ferdinand va fi reamplasat în satul Varnița

În satul Varnița din Republica Moldova va fi reamplasat un bust al regelui Ferdinand I, în contextul centenarului Marii Uniri.

Consiliul local a dispus instalarea monumentului în curtea Școlii de Arte, pe locul unde în perioada României Mari a activat primăria din localitate.

În 28 aprilie 2018, a fost instalat postamentul din piatră, pe care sunt inscripționate numele eroilor din Varnița căzuți în Primul Război Mondial.

Pentru că nu a fost posibilă identificarea unei schițe sau fotografii a bustului din perioada interbelică, lucrarea este realizată conform unui bust existent în comuna Șaba, Cetatea Albă, informează Radio Chișinău.

În 1940, odată cu ocupația sovietică busturile, ca şi alte monumente istorice naţionale care făceau referire la unitatea românilor au fost demolate.

„Am decis ca la Varnița să fie restabilit monumentul Regelui Ferdinand după proiectul celui de la Șaba, județul Cetatea Albă, unde s-a păstrat până astăzi, o schiță interbelică, inclusiv o fotografie din atelierul sculptorului. Acestea ne-au permis să restabilim dimensiunile și aspectele estetice ale monumentului”, a declarat avocatul Iulian Rusanovschi, inițiatorul acestui demers.

Inaugurarea monumentului va avea loc în data de  5 septembrie 2018, în prezența unei delegații a Mitropoliei Basarabiei, dar și a autorităților locale și militare.

Foto credit: Observatorul de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente