Un brad din Sibiu a ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020

Bradul vechi de cinci secole din Munţii Cindrel, comuna Gura Rîului, a ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020, anunţă Agerpress care citează EPA (Environmental Partnership Association).

Pentru faza finală a concursului, votarea va începe în data de 1 februarie, în competiţie fiind înscrişi 15 arbori de pe continent.


Copacul Munţii Cindrel are 40 m înălţime şi o circumferinţă de 8 m.

Povestea sa este una interesantă. Potrivit tradiţiei, pe Valea Cibinului trăia un păstor care avea zece oi. Într-o zi, fiind surprins de furtună, ciobanul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit.

S-a trezit după furtună, însă oile erau de negăsit. Păstorul s-a rugat lui Dumnezeu să-l ajute să găsească mioarele.

A adormit plângând şi a visat că bradul crescuse până la cer. Când s-a trezit, a constatat că visul devenise realitate. S-a urcat în vârful arborelui şi aşa a reuşit să-şi găsească turma.


Prima participare a României la acest concurs a avut loc în urmă cu 10 ani.

„România s-a înscris la acest concurs de câteva ori – prima oară, în 2010, când copacul de la noi a şi câştigat primul loc”, a declarat conf. dr. Gabriela Manea de la Facultatea de Geografie, coordonator naţional al „European Tree of the Year”.

În 2018 s-a calificat în finală stejarul secular din Cajvana, judeţul Suceava.

Bătrân de aproape 900 de ani, se spune că fost plantat pe vremea invaziei tătare. Însuşi Ştefan cel Mare s-ar fi odihnit la umbra lui.

Foto credit: treeoftheyear.org

Comentarii Facebook


Știri recente