Un an până la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită anul viitor în ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, în data de 30 noiembrie. Cel mai probabil ceremonia va fi condusă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu care și-a manifestat disponibilitatea participării la acest eveniment important pentru viața românilor.

Ziua sfințirii a fost stabilită la începutul anului acestuia în urma unei întâlniri care a avut loc la reședința Patriarhală între Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și președintele Klaus Johannis în timpul căreia principalele teme de discuție au fost programul anului centenar 2018 și sfințirea Catedralei Naționale.

Deși inițial sfințirea catedralei era programată pentru 1 decembrie 2018 s-a convenit că sărbătoarea Sfântului Andrei, Ocrotitorul viitoarei Catedrale Patriarhale, este mai potrivită.

Imediat după sărbătoarea națională bisericească – Sfântul Andrei – vine sărbătoarea națională – 1 Decembrie, care se leagă, pentru că atât unitatea de credință apostolică pe care o mărturisim, cât și unitatea de cuget și simțiri ca popor sunt arătate în aceste două zile mari și sfinte: 30 Noiembrie și 1 Decembrie, a spus Părintele Patriarh Daniel la slujba de punere a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii Catedralei Naționale, în 29 noiembrie 2007.

La evenimentul din 2018 este așteptat să participe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, care a fost invitat verbal de Părintele Patriarh Daniel în timpul Sfântului și Marelui Sinod care a avut loc în Creta în anul 2016.

De fiecare dată, când revin în România, este pentru mine un prilej special de bucurie, veselie și cinstire, cu atât mai mult atunci când voi veni, dacă mă voi învrednici să vin, la un eveniment atât de mare și istoric, cum va fi inaugurarea noii Catedrale Patriarhale în inima Bucureștilor, spunea Patriarhul Bartolomeu într-un interviu acordat Trinitas TV în luna august, exprimându-și disponibilitatea de a participa la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului.

După cum este tradiția în astfel de evenimente majore pentru viața Bisericii Ortodoxe, vor fi invitați reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale. Tradiționala concelebrare a Întâstătătorilor ortodocși care are loc în astfel de ocazii este atât o manifestare a bucuriei reciproce, cât și mărturisire a unității de credință și a comuniunii liturgice.

După punerea pietrei de temelie, lucrările de organizare de șantier şi execuţia pereţilor mulaţi pe incinta clădirii au început spre sfârșitul anului 2010. La momentul actual lucrările pe șantierul viitoarei catedrale se desfășoară cu precădere în zona turlei principale, cel mai înalt punct la care se lucrează fiind la peste 60 metri înălțime.

În primăvara anului viitor vor fi amplasate cele șase clopote ale Catedralei urmând apoi închiderea turlei clopotniță.

Importanța majoră ca monument și simbol a catedralei Naționale este dată de hramul principal, sărbătoarea Înălțării Domnului, declarată în România și Zi a Eroilor, astfel Catedrala Mântuirii Neamului este un monument închinat tuturor eroilor români care și-au jertfit viața pentru credință, neam și patrie.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente